V ZDA pod pretvezo verske svobode sprejeli homofobni zakon

foto copy

Kot poroča spletni portal mladina.si, je v ameriški zvezni državi Indiani guverner Mike Pence podpisal zakon o obnovi verskih svoboščin, ki ga je sprejela republikanska večina v parlamentu. Po novem zakonu, ki naj bi vzpodbujal versko svobodo, lahko zasebne podjetnice in zasebni podjetniki odrekajo svoje storitve nekaterim strankam, kot npr. pripadnicam in pripadnikom skupnosti LGBT.

Pence, potencialni kandidat za predsednika ZDA leta 2016, je svoj podpis zakona utemeljil z izjavo, da številni verni ljudje menijo, da so njihove verske svoboščine ogrožene zaradi ravnanja države. Guvernerjeva tiskovna predstavnica Kara Brooks je povedala, da to ni zakon o diskriminaciji in da na noben način ne legalizira diskriminacije v Indiani. Podporniki in podpornice zakonodaje trdijo, da bo zakon državi onemogočil, da bi prisilila zasebnice in zasebnike v poslovanja, ki niso v skladu z njihovimi verskimi načeli.

Nova zakonodaja je naletela tudi na številne negativne odzive. Picerija Memories v mestu Walkertonuso je morala začasno zapreti svoja vrata., Zaradi objave, da ne morejo gostiti gejevskega poročnega slavja, ker to ni v sladu z njihovimi verskimi prepričanji, so bili podvrženi številnim kritikam in grožnjam na socialnih omrežjih.

Na sprejem zakona se je odzval tudi župan Seattla Ed Murray, ki je izjavil, da bo mestnim uslužbenkam in uslužbencem prepovedal potovanja v Indiano, saj ne želi, da gre njihov davkoplačevalski denar v podporo temu zakonu. Nekatera podjetja so celo napovedala, da bodo zaradi omenjenega diskriminatornega zakona zaustavila investicije v tej zvezni državi. Zakon je ostro kritiziral tudi predsednik uprave Appla Tim Cook. Sprejetje zakona pa so obsodili tudi v trgovski verigi Wal-Mart Stores.

Zakon ni problematičen samo zaradi diskriminacije skupnosti LGBT, ampak tudi drugih manjšin, prav tako pa ostaja odprto vprašanje, komu vse smejo zasebna podjetja zavračati usluge – drugim verskim skupinam in manjšinam, ateistkam in ateistom itd. Kot že večkrat v preteklosti, se ponovno verska prepričanja uporabljajo za upravičevanje političnih ciljev. Vsekakor podpiramo versko svobodo, a nikakor ne na račun diskriminacije drugih družbenih skupin.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Rezultati raziskave o LGBT skupnosti v ZDA

Ameriški raziskovalni center Pew Research Center je objavil izsledke raziskave izvedene med...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja