Ponovno napad na LGBT aktiviste in aktivistke v Rusiji

Russia-LGBT

Russia-LGBTV soboto, 12. oktobra, se je v Rusiji ponovno zgodil incident, v katerega so bili vpleteni LGBT aktivisti in aktivistke ter njihovi nasprotniki in nasprotnice, ki so tokrat prihajali iz vrst pravoslavnih kristjank in kristjanov.

V središču Sankt Peterburga so se preteklo soboto zbrali LGBT aktivisti in aktivistke, ki so nosili mavrične zastave in transparente z napisi »Ustavite homofobijo v Rusiji!« in »Nepravičnost kjerkoli je nevarnost za pravičnost povsod!«  Okoli 15 LGBT aktivistk in aktivistov je poskušalo pripraviti demonstracijo ob mednarodnem dnevu razkritja, ki je bil dan prej, 11. oktobra.
Njihova akcija je očitno zmotila skupino pravoslavnih vernic in vernikov, ki so prepevali verske pesmi in molili. Prišlo je do konflikta, med katerim je prišlo tudi do fizičnega nasilja. Pri incidentu je intervenirala ruska policija, ki je pridržala skupno 67 oseb, med katerimi pa niso bili samo napadalci in napadalke ampak tudi aktivistke in aktivisti, ki so bili napadeni.

Udeleženke in udeleženci so opisali, kako je njihov član oziroma članica poskušala razviti mavrično zastavo, a so jo takoj napadli, podrli na tla in ji zastavo iztrgali iz rok. Natalia Tsymbalova, ki je bila ena od organizatork, pa je v svoji izjavi o dogodku povedala, da so njihovo srečanje prekinili homofobi s pomočjo policije.

Neprijetnim novicam iz Rusije na žalost ni videti konca. Prav tako ni spodbudno dejstvo, da niti policija, ki bi morala ščititi vse državljanke in državljane, tega ne počne nepristransko temveč v skladu s homofobno politiko, proti kateri se aktivisti in aktivistke borijo. Kljub vsemu pa smo lahko ponosni na vse LGBT aktivistke in aktiviste, ki se kljub izjemno homofobni klimi v Rusiji ne dajo in vztrajajo pri svojem boju za enakopravnost.

Urška Balažic

Viri:
Gay-Serbia >>>
Queer.hr >>>

Written By
More from Uredništvo

Okrogla miza o LGBTQ otroški in mladinski literaturi

ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany) vas v petek, 22.11. 2013, ob 20.00...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja