Prva regionalna parada transspolnih in interspolnih oseb na Balkanu

Prevod: Moje telo – moj tempelj. Moja identiteta – moja stvar.

V soboto bo v Zagrebu potekal Balkanski Trans in Inter Marš, prva regionalna parada transspolnih in interspolnih oseb ter njihovih podpornic_kov na Balkanu. Organizirajo jo hrvaška organizacija Trans Aid, Trans mreža Balkan in črnogorska organizacija Spektra. Kot so ob dogodku zapisale_i organizatorke_ji z izvedbo prvega regionalnega Trans Inter Marša želijo poslati enotno sporočilo ponosa in kljubovanja, nasprotovanja slehernemu poskusu, da bi se druge_i polaščale_i pravice do njihovih teles, misli in življenj.

Dodale_i so, da se v državah regije krepijo desničarske, fašistične skupine, ki svoje napade skoraj vedno usmerjajo na marginalne skupine – ženske, transspolne osebe, Rome_inje, migrante_ke, osebe temnejših polti, seksualne delavke_ce in mnoge druge. Ker so skupnosti transspolnih in interspolnih oseb ena od glavnih tarč fašističnih skupin, ki nasprotujejo Istanbulski konvenciji in enakosti spolov, menijo, da je izvedba Balkanskega Trans in Inter Marša izjemnega pomena. K pa podpori vabijo vse osebe, ki verjamejo, da si transspolne in interspolne osebe zaslužijo živeti dostojanstveno, in ta boj prepoznajo kot skupen.

Medskupina za pravice LGBTI-oseb pri Evropskem parlamentu je včeraj v sporočilu za javnost podprla omenjeno parado in izrazila upanje, da bo hrvaška vlada naredila vse, kar je v njeni moči, da omogoči izvedbo parade na miren in zakonit način v skladu z evropskimi vrednotami ter zagotovi varnost vseh udeleženk_cev.

Udeleženke_ci se bodo na Trgu žrtvam fašizma v središču Zagreba začele_i zbirati ob 14. uri, po zagrebških ulicah pa bodo krenile_i ob 15. uri. Skupina mladih aktivistk_ov iz Slovenije organizira avtobusni prevoz iz Ljubljane do Zagreba in nazaj, saj želijo s svojo prisotnostjo regiji poslati jasno sporočilo solidarnosti v boju proti vsem vrstam zatiranja. Več o tem, kako se jim lahko pridružite na Slovenke_ci gremo na Trans Inter Marš.

Viri:

Slovenske_ci gremo na Trans Inter Marš

Balkanski Trans in Inter Marš

Medskupina za pravice LGBTI-oseb pri Evropskem parlamentu

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Diskriminacija istospolnih partnerstev v vsaj v 70 zakonih

Na današnji novinarski konferenci sta dr. Barbara Rajgelj, vodja ekspertne skupine in...
Read More