Resničnostni šov o razkritju spolne usmerjenosti

nizo

nizoOdkar so leta 2001 na Nizozemskem sprejeli zakon, ki izenačuje pravico do poroke raznospolnih in istospolnih partnerjev, se je v tej državi poročilo že več tisoč parov.  Kljub temu, da Nizozemska kot prva država s takšno ureditvijo velja za eno najbolj naprednih in odprtih držav tudi v svetovnem merilu, pa se homofobiji in nerazumevanju ne more povsem izogniti. »Ne smemo pozabiti, da na Nizozemskem živi vedno več ljudi, ki prihajajo iz drugačnega kulturnega okolja in so istospolno usmerjeni. Pogosto se znajdejo v veliko težjem položaju, saj jih okolica obtoži, da so se nalezli nekakšne grozljive zahodnjaške bolezni. Ostalo nam je še veliko dela,« pravi Henk Krol, urednik nizozemske gejevske revije De Gay Krant.

Tudi nizozemskim najstnikom ni vedno lahko, ko se razkrijejo pred prijatelji in predvsem pred družinskimi člani. Verjetno je prav zato nizozemska televizija pričela predvajati resničnostni šov Uit De Kast (angl. Out of the Closet oz. Razkritje po naše) in to, presenetljivo, kar v produkciji rimskokatoliškega KRO. V prvi oddaji dvajsetletni Theo pred kamerami razkrije svojo spolno usmerjenost med družinsko večerjo. Družini prebere pismo, v katerem jim razloži, da ga privlačijo moški: »S tem sem se boril več let. Vedno sem vedel, da sem drugačen, vendar tega nikoli prej nisem mogel sprejeti. Zdaj pa je čas, da sem pošten do sebe in do vas. To je edini način, da poskusim zaživeti srečno življenje.« Kamere nato pokažejo družinske člane in njihove raznolike reakcije, od šokiranega očeta do brata in sester, ki so nekoliko manj presenečeni in so razkritje po tihem pričakovali.

Oddaja je bila večinoma dobro sprejeta med nizozemskimi LGBTji kot pomemben prispevek k ozaveščanju o težavnosti razkritja.  Vendar so se pojavile tudi kritike snemanja tako intimnih in čustvenih trenutkov, kar je bržkone težava večine resničnostnih šovov. Theo naj bi se za snemanje odločil, ker naj bi mu le-to pomagalo in ga spodbujalo pri odločitvi, da razkritje zares izpelje.  Večini gledalcev se je Theova izpoved zdela ganljiva in dobra spodbuda za vse tiste, ki se še niso razkrili, hkrati pa so pod vprašaj postavili pristop, ki tako oseben trenutek pretvori v televizijski šov. Ker pa heteroseksualcem nikoli ni treba razlagati, da so heteroseksualni, jim bo morda ravno ta oddaja odprla oči in jim pokazala enega najtežjih trenutkov v življenju skoraj vsakega geja ali lezbijke, o katerem do sedaj niso razmišljali.

Voditelj Arie Boomsma je povedal, da želi ustvarjati oddaje o sodobnih temah in problemih in odnos do homoseksualnosti je po njegovem še vedno eno izmed bolj perečih vprašanj. »Prijatelji mi pravijo, da se celo v Amsterdamu ne upajo več držati za roke na ulici. Potrebujemo oddaje, ki bodo ljudi spodbudile k razmišljanju, oddaje z osebnim pristopom.«

Henk Krol trdi, da bi oddaja lahko imela podoben vpliv kot pred desetimi leti sprejeti zakon. Prepričan je, da bo prispevala k povečani ozaveščenosti in razumevanju nehvaležnega položaja, v katerem se znajdejo mladi geji in lezbijke v času razkritja.

Janis

Več:

Spletna stran resničnostnega šova >>>

Napovednik – Theo se razkrije [v nizozemščini] >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja