Slovenija se je odzvala na homofobično nasilje v Moskvi

 Po včerajšnji nasilni preprečitvi Slovanske parade ponosa v Moskvi, se je na policijsko nasilje in na dejstvo, da glbt-osebam v Rusiji ni bil dovoljen mirni shod, odzvala Slovenija kot predsedujoča Odboru ministrov Sveta Evrope.

V sporočilu za javnost so izrazili zaskrbljenost zaradi kršenja človekovih pravic in zapisali: »Drugače spolno usmerjene osebe uživajo enako pravico do svobode izražanja in do svobodnega združevanja kot ostale osebe znotraj pravnega reda držav članic Sveta Evrope.

Mirne demonstracije, glede na vzpostavljeno pravno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice, ne morejo biti prepovedane samo zaradi obstoja sovražnega odnosa do demonstrantov ali prepričanj, ki jih zagovarjajo. Predsedujoči Odbora ministrov Sveta Evrope je zaskrbljen nad dejstvom, da to ni prvo leto, ko je prišlo do takšnega razvoja dogodkov.«

Na homofobično nasilje v Rusiji se je odzvalo tudi češko predsedstvo Sveta EU. Poudarili so da Evropska unija zavrača in obsoja vsakršno homofobijo in da so tovrstna ravnanja očitna kršitev človeškega dostojanstva.

Written By
More from Uredništvo

Ob dnevu človekovih pravic: človekove pravice LGBT skupnosti v Sloveniji

10. december: Dan človekovih pravic ali dan, ko se manjšine opomni, da...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja