Sovraštvo, nasilje in grožnje pred beograjsko parado

Beograd_prajd_2012

Beograd_prajd_2012Tri tedne pred beograjsko parado ponosa so vedno bolj v ospredju grožnje, sovražni govor in nasilje nad populacijo LGBT, je v izjavi za javnost opozorila srbska zagovornica enakopravnosti Nevena Petrušić. Desničarske organizacije in vojni veterani za 6. oktober napovedujejo protestne shode. Iz Topliškega okrožja je svojo prihod najavilo več kot 500 veteranov.

Predsednik zveze vojnih veteranov Srbije Mile Milošević je sporočil, da bodo veterani in matere padlih borcev na Parado sramu prišli z avtobusi in da bodo določili koordinatorja, ki bo vodil skupino veteranov iz Kuršumlije, Prokuplja, Blaca in Žitorađe. Ali bodo v protishodu sodelovali tudi veterani, ki so geji, in matere padlih gejevskih borcev, ni znano.

Petrušić je ob tem dejala, da je populacija LGBT edina v Srbiji, ki se ji odreka pravica do svobode združevanja. Pozvala je oblasti, da naredijo vse, kar je mogoče, zavarujejo udeleženke in udeležence načrtovanih manifestacij in upoštevajo vse nujna merila za mirno združevanje.

Dodala je, da se z neposrednimi grožnjami in nasiljem ustvarja ozračje strahu ter promovirata nestrpnost in sovraštvo do lgbt-oseb, kar je svojevrstni poskus ustvarjanja alibija za odpoved letošnje parade ponosa. Po njenem mnenju bi morali biti vsi državljani in državljanke Srbije zaskrbljeni zaradi take količine sovraštva, nestrpnosti in nasilja nad eno od manjšin, saj bi se to lahko jutri zgodilo komurkoli od njih.

Istočasno so iz radikalnega gibanja Dveri sporočili, da bodo organizirali protiprotest in zagrozili, da se povorka ponosa ne bo zgodila, češ, da bodo oblastem dali možnost da se odzovejo in se izognejo neredom na dan parade.

Predsednik vlade in policijski minister Ivica Dačić je izjavil, da vprašanje parade ponosa ni vprašanje človekovih pravic, ampak varnosti in dodal, da je izvedba parade odvisna predvsem od udeleženk in udeležencev. “Nehajte že s temi zgodbami o človekovih pravicah. Kakšne človekove pravice, pod vprašajem je varnost ljudi! Obstajajo države, kjer ni parad ponosa, pa so vseeno članice EU. Ali je mogoče, da se še vedno ukvarjamo z gejevsko parado kot glavnim problemom in kot vstopnico za EU, kar je smešno,” je dejal novinarjem. Dodal je, da mu je vseeno za unijo, kjer za vstop potrebuješ parado ponosa. (Ja, problem so merila Evropske unije in ne homofobija. Geji in lezbijke so namreč popolni državljani in državljanke. Plačujejo davke, ne da bi v zameno oblasti morale spoštovati njihove človekove pravice. Mokre sanje večine vlad.)

Na uradni spletni strani Beograd Pridea so demantirali govorice, da nasprotujejo protishodom. V sporočilu za javnost so organizatorji parade zapisali, da je Beograd Prajd manifestacija, s katero promoviramo človekove pravice in svoboščine in katere ideja je ozaveščanje o položaju skupnosti LGBT. Začetna točka njihove angažiranosti je dejstvo, da človekove pravice pripadajo vsem in da bi morali biti vsi v Srbiji enakopravni, obravnavani z dostojanstvom in uživati vse pravice, ki jim jih jamčijo ustava in zakoni Srbije. Organizatorji parade se zavedajo situacije, v kateri je srbska družba, vendar menijo, da bi se morale spoštovati pravice vseh družbenih skupin, ki se jih percepira kot ogrožene in da ni upravičila za kršenje pravic. Državne institucije bi morale narediti vse, kar je v njihovi moči, da bi dokazale, da resnično skrbijo za svoje državljanke in državljane.

Nekatere od političnih zahtev letošnje parade je obravnava vseh, ki so z grožnjami dosegli prepoved lanskoletne parade, sprejem deklaracije proti homofobiji v srbskem parlamentu in zapis kaznivega dejanja iz sovraštva v kazenski zakonik.

Odziv nevladnih organizacij na Dačićevo izjavo

Izjava, da mu je vseeno za unijo, kjer je pogoj za vstop organiziranje parade ponosa, srbskega premiera Ivice Dačića je po ocenah lgbt-aktivistov najobičajnejši populizem. S tem, ko izvedbo parade ponosa predstavlja kot varnostno vprašanje in ne vprašanje človekovih pravic, daje prav tistim, ki manifestaciji nasprotujejo.

Goran Miletić iz organizacijskega odbora Prajda poudarja, da vsi vedo, da izvedba parade ponosa v Beogradu ni pogoj za vstop in da je izjava “čisti Dačićev populizem”, s katerim skuša pri ljudeh očrniti EU, parado ponosa in človekove pravice. Za srbski novičarski portal Blic online je še dodal, da je vstopnica za EU vprašanje človekovih pravic, ki so zagotovljena z Ustavo Srbije, in da je ena od teh pravic svoboda združevanja. Spomnil je, da je bila lanskoletna parada ponosa prepovedan z razlago, da so posamezniki pripravljali napade na udeleženke in udeležence. Pri tem se Miletić sprašuje, kaj je država naredila za zmanjševanje tovrstnih tveganj, če dejansko obstajajo. Dodaja, da izjave in napovedani protishodi niso spremenili priprav na letošnjo parado, ki bo 6. oktobra, in da imajo organizatorji redne stike s policijo.

V. d. predsednika Gej-strejt alijanske Lazar Pavlović je dejal, da se njihova organizacija ne bo prenehala ukvarjati z vprašanjem enakopravnosti. Meni pa, da je parada, na žalost, vsako leto bolj vprašanje varnosti kot pa človekovih pravic. Dodaja, da so predstavniki in predstavnice delegacije Evropske komisije že lani pojasnili, da parada ponosa ni pogoj za vstop v EU.

Eva Gračanin

U Beogradu sve napetije uoči Povorke ponosa (crol.hr) >>>

Uradna spletna stran parade ponosa v Beogradu >>>

Odziv nevladnih organizacij na Dačićeve izjave >>>

Written By
More from Uredništvo

Homojbog

Iniciativa Danes je nov dan je na svoji spletni strani objavila projekt...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja