Suzana Tratnik nominirana za desetnico

suza

suzaVčeraj so se v ljubljanski Knjižnici Otona Župančiča predstavili nominiranci in nominiranke za nagrado desetnica, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za otroško in mladinsko književnost. Komisija je letos pregledala 123 knjig, ki so se potegovale za omenjeno nagrado in med njimi izbrala deset finalistov. Med finaliste je prišla tudi prva knjiga za otroke Suzane Tratnik »Zafuškana Ganca«.

Suzana Tratnik je v pogovoru za MMC poudarila, da je bilo zanjo »že samo pisanje kratkih zgodbic o podgani in kuri in njihov izid v slikanici Zafuškana Ganca […] posebna izkušnja in skok v že skoraj pozabljeni svet otroške domišljije. Da se je slikanica prebila med nominacije za desetnico, pa je sploh zafuškano, kot bi rekla moja junakinja Ganca, torej več kot imenitno!«

Desetnico bodo podelili 19. maja, mi pa Suzani iskreno čestitamo in držimo fige. [Slika: mmc]

Več:

Poročilo MMC >>>

Ocena knjige iz revije Narobe: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

ganca_200Še!

Suzana Tratnik, Zafuškana Ganca, ilustrirala Maja Petek, Litera, 2010

Suzana Tratnik je presenetila z izvrstno pravljico o Zafuškani Ganci (nenavadni podgani iz družine Rattus norvegicus, ne pa kakšni navadni rjavi podgani rattus rattus!) in njenem prijatelju petelinu dipl. gospodu Kokoju (pernattus!), ki prihajata iz povsem različnih svetov. Razlike med glavnima junakom in junakinjo pa so velike kot vesolje! Perjad, recimo, praznuje praznik dela, podgane praznik jela; Koko spi na palčki, Ganca med blazinami na kavču … A prijatelja ovire skupaj več kot uspešno premagujeta. Ona njega nauči, kako je, če sanjaš, on jo, kadar jo mučijo podganje more, pokrije z odpadlim perjem s svojih peruti.  Potem pa je Koko neko noč sanjal, da je Ganca odšla in da je odnesla vse barve s seboj. Takrat je vstopil v čarni krog sanjskega življenja. Ganco pa skoraj v istem hipu prešine, da je resnični dom tam, kjer ti je lepo. V hipu se je obrnila in se vrnila k prijatelju, saj je samo pri njem vedno dišalo po veselju.

Suzana Tratnik je ustvarila krasen čarobni svet, katerega sporočilo si lahko razlaga vsak po svoje. Najlepše pri tej pravljici pa je, da boste – pa naj jo berete malčici ali malčku iz mavrične ali kakorkoli drugače obarvane družine ali pa jo, ko vaša draga/dragi že davno sanja čarne sanje, sami skrivoma prebirate v postelji – ob prelistavanju Zafuškane Gance vedno znova zaznali tisti nedolžen, prvobitni občutek nečesa prijetnega, varnega, lepega. Pravljica Suzane Tratnik vas bo vedno znova spomnila, da lahko prijateljstvo in ljubezen premagata vse. Samo prisluhniti si je treba.

Ocena: ♦♦♦♦♦

Alma M. Sedlar
Written By
More from Uredništvo

Pogovor z Gregoryjem Woodsom

Vstop v vojsko in poroka z narednikom? Bedarija! Gregory Woods, profesor, kritik...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja