Svet Evrope o transspolnih osebah

trans

transMed mednarodno konferenco o GLBT človekovih pravicah, ki v času športnih iger Outgames poteka v Kopenhagnu, je Svet Evrope predstavil dokument »Človekove pravice in spolna identiteta,« v katerem se zavzema za priznanje človekovih pravic transspolnih oseb.

Thomas Hammarberg (na sliki), komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope, je ob tem dejal, da bi morale članice Sveta Evrope »naredi več za preprečevanje transfobije in diskrminacije transspolnih oseb.« Njihove specifične težave so pogosto nevidne, prav tako kot tudi nasilje in diskriminacija, ki ju doživljajo. »Transspolne osebe,« je poudaril Hammarberg, »so bile v nekaterih evropskih državah žrtve brutalnih zločinov iz sovraštva, vključujoč umore.«

Svet Evrope v dokumentu poudarja, da morajo človekove pravice, kot so pravica do življenja, fizične integritete in zdravstvenega varstva veljati tudi za transspolne osebe. Poleg tega je potrebno preprečevati diskriminacijo na delovnem mestu, ki jo te osebe pogosto doživljajo. Svet Evrope med drugim priporoča državam članicam, da na tem področju sprejmejo jasna merila za preprečevanje diskriminacije, priporočajo dodatno izobraževanje zdravstvenega osebja in podobno.

Več:

Dokument »Človekove pravice in spolna identiteta« >>>

Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: delavnica kostanjevih dobrot

Naslednji Četrtkovi dialogi bodo nadvse sladki – za vas pripravljamo delavnico kostanjevih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja