Vihar homofobije v Makedoniji

makedonija1

makedonija1Makednonska Koalicija »Seksualne in zdravstvene pravice marginaliziranih skupnosti« je pred dnevi mednarodno javnost opozorila na homofobno kampanjo, ki se je v zadnjih tednih razplamtela v Makedoniji. Koalicija mednarodno javnost poziva, naj podpre LGBT-skupnost in aktivistke ter aktiviste za človekove pravice v Makedoniji.

Pretekli teden je bila Makedonija priča eni najbolj intenzivnih homofobnih kampanij doslej, poročajo pri Koaliciji »Seksualne in zdravstvene pravice marginaliziranih skupnosti«. Po njihovih besedah so propagandno akcijo sprožile konservativne in nedemokratične politične javne sile.

V petek, 12. oktobra, je v okviru prireditve ob mendarodnem dnevu deklic, ki ga je organiziral tamkajšnji UNICEF, minister za delo in socialno politiko Spiro Risovski dejal: »Ne želim niti razpravljati o tem, da bi homoseksualnim parom dovolili posvajati otroke, saj verjamem, da se mora otroke vzgajati pravilno, da morajo odraščati in se razvijati ob poročenima očetu in mami v pravem in biološkem smislu te besede.«

Na besede ministra sta se takoj odzvali Koalicija »Sekualne in zdravstvene pravice marginaliziranih skupnosti« in Mreža za zaščito pred diskriminacijo. V izjavi za javnost so zapisali, da so besede ministra Ristovskega v celoti v nasprotju z realnim stanjem tisočev otrok in različnih oblik družin, ki skrbijo in vzgajajo svoje otroke, kar potrjujejo številne sociološke in antropološke študije prominentnih znanstvenikov. »Izjave ministra so dejanje popolnega izključevanja, delegitimizacije in dehumanizacije vseh oblik skupnosti in družin (ter otrok v teh družinah), ki ne sovpadajo z biološkim, reproduktivnim, binarnim družinskim modelom.«  Kar je še posebej žalostno v ministrovi izjavi je, so zapisali, »da spominja na promocijo nekaterih primitivnih oblik družin, in še bolj skrb zbujajoče, na grozljiv model družine in reprodukcije, ki je v funkciji rasno čiste nacije.« Komisijo za zaščito pred diskriminacijo so zato pozvali, naj reagira in obsodi izjavo ministra, poosebej zato, ker jo je izrekel javni funkcionar, čigar dolžnost je zaščita pred diskriminacijo in socialno izključenostjo.

makedonija2Minister Risovski (na sliki) se je na izjavo nemudoma odzval. Zanikal je, da bi kjerkoli promoviral rasno čisto nacijo: »Promoviral sem zdravo nacijo. Osebno in pri stranki, ki ji pripadam, se zelo trudimo za zadravo nacijo. Dejstvo je, da nam statistike kažejo upadanje rodnosti, in kako bi jo drugače lahko dvignili, če ne z rojstvi zdravih otrok v zdravem naravnem okolju.« Izjave Koalicije je označil za zavajajoče in napovedal, da bodo morali svoje trditve dokazati pred pristojnimi institucijami. Minister je svoja stališča še isti dan ponovil tudi v osrednji informaitivni oddaji komercialne provladne televizije SITEL, kjer je voditelj homoseksualnost primerjal s pedofijijo, incestom in zoofilijo ter jo predstavljal kot grožnjo za nacijo in civilizacijo.

Pri Koaliciji so zato skupaj z fundacijo Odprta družba Makedonija, Helsinškim monitorjem, LGBT združeni Makedonija in HOPS – Opcija za zdravo življenje pred ministrstvom za delo in socialno politiko v Skopju pripravili tiskovno konferenco, vendar so mediji – tako trdijo – njihove izjave in stališča »popolnoma napačno interpretirali in jih obrnili na glavo.« Civilne organizacije naj bi, po poročanju medijev, zahtevale istospolne poroke in posvojitve, heteroseksualne poroke pa naj bi označile za primitivne.

V naslednjih dneh so na naslovnici provladnega časnika Večer objavili štiri ekplicitno homofobne oglase.  Med drugim so pod naslovom »V Makedoniji ne bo homoseksaulnih porok« objavili fotografijo iz gejevskega porno filma, fotografijo transspolne osebe so podnaslovili »Bejba s kondomom«, »Hočemo vnuke, ne pederjadi« je bil naslov fotografije dedka z vnukom, »Raziskave potrjujejo, da so otroci v homosekasulnih parih žrtve pedofilije« pa podnaslov fotografije gejevskega para z otrokom na naslovki Večera. Objavam v Večeru so sledili številni članki s homofobno in diskriminatorno vsebino v provladnih tiskanih in elektronskih medijih ter poplava sovražnega govora v komentarjih, forumih in na spletnih socialnih omrežjih. Homofobnim stališčem so se pridružile številne organizacije, med drugimi: Združenje socialnih delavcev, Sindikat za izobraževanje, znanost in šport, nekatera športna društva, predstavniki klera in nekatere novo ustanovljene civilne iniciative. Nasprotniki človekovih pravic LGBT-oseb so napovedali tudi prijavo Koalicije »Seksualne in zdravstvene pravice marginaliziranih skupnosti« Komisiji za zaščioto pred diskriminacijo zaradi »diskiminacije in nadlegovanja heteroseksualnih porok«.

makedonija3Novinar Milenko Nedelkovski (na sliki), znan po svojih homofobnih stališčih in podpori desne konservativne valde, je na spletni strani svojih oboževalcev LGBT-skupnost med drugim ogovoril z besedami »Naj vam kot predstavnik primitivne oblike družine nekaj povem, kadarkoli vas bom dobil, vas bom brcnil in udaril s pestjo v obraz.«

V sredo, 17. oktobra, je Koalicija v izjavi za javnost pozvala vlado, provladne medije in civilne iniciative, naj nemudoma prenehajo z diskriminatorno propagando proti LGBT-osebam pod krinko »razprave o homoseksualnih porokah in posvojitvah otrok«. V izjavi so javnost med drugim obvestili, da Koalicija ni pričela nikakršne parlamentarne iniciative za legalizacijo istospolnih porok in posvojitev, ampak je ob podpori Liberalne stranke v postopek vložila predlog Deklaracije za obsodbo sovražnega govora. Dodatno so obsodili »sramotne napačne interpetacije« besedne zveze »primitivne družinske oblike«, ki so se pojavljale v desničarskih medijih in pojasnili, da so imeli v mislih »primarne družinske oblike«, kar je bilo razvidno iz konteksta. Poudarili so, da se je val homofobije v Makedoniji zgodil samo nekaj mesecev pred lokalnimi volitvami in morebitnimi parlamentarnimi volitvami. Spomnili so, da je leta 2006 zmagovita VMRO-DPMNE svojo predvolilno kampanjo med drugim osnovala tudi na kampanji proti homoseksualcem. Takrat so Socialni demokrati podprli registrirane istospolne partnerske skupnosti, v zadnjem valu desničarkse homofobne propagande, pa so se tudi oni pridružili javnim nasprotovanjem istospolnih porok in posvojitev.

Pri Koaliciji »Seksualne in zdravstvene pravice marginaliziranih skupnosti« se zato obračajo na mendarodno skupnost. V javnem pismu prijatelje, kolege, podpornike in aktiviste za človekove pravice pozivajo k javnemu odzivu, s katerim bi lahko preprečili nadaljevanje diskriminarotne in homofobne kampanje, ki v teh dneh divja v Makedoniji.

Mitja Blažič

Več:

Poročilo ILGA Europe >>>

Oglas 1 >>>

Oglas 2 >>>

Oglas 3 >>>

Written By
More from Uredništvo

Knjiga o homofobiji in akcija o vključujoči družbi

Včeraj so avtorji Roman Kuhar, Neža Kogovšek Šalamon, Živa Humer in Simon...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja