Tretji odziv Sveta za odziv na sovražni govor

odziv grafit f

Svet za odziv na sovražni govor je v obdobju med 24. junijem in 3. novembrom 2015 prejel oziroma obravnaval 15 novih pobud/primerov. Zavedajo se sicer, da je podobnih in hujših primerov še več, še posebej na družbenih omrežjih, vendar se svet odziva le na prijavljene primere, pri čemer odziv spiše le za tiste, ki ustrezajo vnaprej določenim merilom. Ob tem izražajo podporo vsem, ki na te govore opozarjajo in se nanje odzivajo. Sprotni odziv na samih spletnih platformah, kjer se sporne vsebine pojavljajo, je namreč najbolj ustrezen odziv, saj se noben forum ne more odzvati na vse, kar je objavljeno na spletu.

V tretjem odzivu so odzvali na tvit tiskanega in spletnega medija Glas Trebnje; strani Facebook skupin »Slovenija zavaruj meje«, »Radikalna Ljubljana« in »Slovenska milica«;  v Reporterju  objavljen članek »Prižgimo kresove!« Damirja Črnčeca; profil Facebook Zmaga Jelinčiča Plemenitega ter sovražne grafite na Jamovi ulici v Ljubljani. Na slednje so se odzvali s karikaturo, ki jo objavljamo v celoti. Vse odločitve Sveta so bile sprejete soglasno, razen ene. V primeru članka »Prižgimo kresove!«, je proti glasovala Nataša Pirc Musar.

Svet ugotavlja, da Glas Trebnje v številnih objavah na svojih profilih Twitter in Facebook širi in spodbuja sovražnost do različnih manjšinskih in ranljivih skupin, med katerimi so najbolj izpostavljene_i Romi_nje, v zadnjem času pa begunke_ci z Bližnjega vzhoda. Sovražni govor opravičuje z »domoljubno« skrbjo za ohranitev »lastnega naroda in evropske kulture«. Sovražni govor Glasu Trebnje je še posebej zaskrbljujoč zaradi dejstva, da gre za medij, katerega uredništvo ne le, da sploh ne odstranjuje vseh neprimernih komentarjev, temveč še samo, brez vsakršnih zadržkov oblikuje in objavlja ksenofobna, islamofobna in šovinistična stališča, ki pri komentatorka_jih in sprožajo tudi pozive k nasilju.

Svet tudi ugotavlja, da so se na strani Facebook javne skupine Slovenija Zavaruj Meje pod pretvezo ohranjanja miru in lastne kulture širile skrajne oblike sovražnega govora, uperjenega zoper begunke_ce z Bližnjega vzhoda. Obravnavane_i so bili skrajno ponižujoče kot kulturno in mentalno zaostale_i, celo kot divje živali, katerih cilj naj bi bil genocid nad evropskimi narodi. Z odrekanjem človeškosti in pripisovanjem zlih namenov se jih je radikalno potujevalo, kar služi kot argument v podporo fizičnemu iztrebljanju begunk_cev.

Tudi vsebina objav na Facebook strani Radikalna Ljubljana je uperjena proti marginaliziranim skupinam, predvsem begunkam_cem in LGBT-osebam. Z vizualnim gradivom in sporočili razširja sovražnost, zavrača idejo sobivanja, enači begunke_ce s pripadnicamo_ki Islamistične države in nasiljem ter  jih predstavlja kot grožnjo slovenskemu narodu in revnejšim prebivalkam_cem. Skupina uporablja besednjak, ki ima mobilizacijski potencial širjenja sovraštva in nestrpnosti v času prihoda večjega števila begunk_cev v Slovenijo.

Tudi odprta Facebook stran Slovenska milica sovražnost, uperjeno proti begunkam_cem in migrantkam_om v Evropi, širi pod krinko domoljubja in varovanja lastne države ter kulture. Tako so med drugim pozivali k združevanju Evropejk_cev za ohranitev »lastne identitete«, ki jo po njihovem ogroža »masovno priseljevanje iz Afrike in Azije, širjenje islama po Evropi, sistematično posiljevanje ‘naših’ hčera, napad na ‘našo družino’«. Zgovorne so bile tudi objavljene fotografije (delili so jih s Facebook profila Slovenija Zavaruj Meje, kar kaže na medsebojno povezanost stališč), ki migrantke_e in begunke_ce reducirajo na množico, ki v Evropo prinaša nasilje. Samooklicani »varuhi« države sicer zagotavljajo, da nasilja ne podpirajo, vendar pa v objavah na Facebook strani k njemu implicitno pozivajo: »pripravlja se teren za eno najveličastnejših obdobij v svetovni zgodovini«, »naša zadnja bitka se je začela«.

Po ugotovitvah Sveta Damir Črnčec v članku »Prižgimo kresove!« zlorabi zgodovinske predstave o zavojevalskih Turkih in aktualne strahove pred terorizmom za razširjanje retorike o grozeči islamski nevarnosti. Naslov prispevka »Prižgimo kresove!« je jasna prispodoba samoorganizacije in mobilizacije pred grozečo nevarnostjo vdora. Čeprav ne poziva eksplicitno na pogrom nad migrantkami_i, spodbuja in razširja rasistične predsodke s tem, ko jih razglaša za nevarnost obstoju Evrope. Tovrstno retoriko multiplicirajo tudi odzivi na prispevek v spletni izdaji medija, navedeni pod njim, od katerih se niti avtor niti uredništvo Reporterja ne distancirata. Z večinsko ugotovitvijo se ni strinjala članica Sveta Nataša Pric Musar, ki pisanje Črnčeca vidi kot del svobode govora, čeprav se z vsebino članka ne strinja.

Objave Zmaga Jelinčiča Plemenitega je po ugotovitvah Sveta možno šteti za obliko njegovega političnega delovanja, saj gre za predsednika zunajparlamentarne Slovenske nacionalne stranke. Jelinčič prihod begunk_cev populistično zlorablja za razširjanje predsodkov in nestrpnosti ter mobiliziranje politične podpore. Svet ocenjuje, da objave s protibegunsko vsebino Zmaga Jelinčiča na njegovi strani Facebook vsebujejo elemente sovražnega govora, ki jih nekdanji poslanec zavestno uporablja kot sredstvo mobilizacije političnih podpornic_kov.

Svet podpira vse iniciative in javne pozive k ničelni toleranci do nehumanega izražanja o begunski krizi in k spoštovanju načel človečnosti in dostojanstva. Hkrati poziva najvišje predstavnice_ke države, vključno s predsednikom republike, predsednikom vlade, in predsednikom državnega zbora, kakor tudi vse druge politične akterke_je in mnenjske voditelje_ice, da v javnosti jasno izrazijo obsodbo sovražnega govora do begunk_cev.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Novice od tu (26)

Pravice registriranih partneric, partnerjev Konec junija smo na blogu Narobe objavili seznam...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja