Zadnje … 11

svet-net

Foto: delo.si

Družinski zakonik še naprej buri duhove. Medtem ko se strokovna javnost z novim predlogom strinja in strokovno utemeljuje, da je dober in potreben, kot gobe po dežju rastejo samo-oklicani strokovnjaki za družine, ki svarijo pred škodljivimi posledicami novega zakona. V zobeh so seveda predvsem istospolne družine. Upamo, da bo tokrat zmagal razum in strokovno mnenje nad populističnimi bla-bla-bla-ji, ki si na tuj račun nabirajo politične točke.

Ključna sprememba za glbt skupnost je 3. člen Družinskega zakonika, ki določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. V zdaj veljavnem zakonu namreč piše, da je zakonska zveza življenjska skupnost moškega in ženske, kar je povzročalo diskriminacijo istospolnih parov.

Če bo Družinski zakonik sprejet, bodo istospolni in raznospolni pari v pravicah in dolžnostih popolnoma izenačeni.

 

silvano-netNadškof Silvano Tomasi (levi na sliki), stalni opazovalec svetega sedeža pri Združenih narodih, je dejal, da so za spolne zlorabe otrok znotraj cerkve krivi homoseksualci. Na izjavo se je med drugim ostro odzvala Zveza za nenasilje, ki združuje Društvo Ključ, Društvo SOS telefon, Društvo za nenasilno komunikacijo in Žensko svetovalnico. V pismu so med drugim zapisali, da gre »za ponoven poskus Vatikana, da zamegli, minimalizira in relativizira velik problem spolnih zlorab otrok s strani rimskokatoliških duhovnikov. Spolne zlorabe otrok so huda kazniva dejanja, za katera Vatikan ne prevzema nikakršne odgovornosti. Namesto, da bi zaščitili otroke, ki so morali preživeti spolno zlorabo s strani duhovnikov, in tiste, ki so zlorabi se vedno izpostavljeni, ščitijo storilce in v ta namen zavajajo in preusmerjajo javnost z uporabo sovražnega govora. Cerkev v svoji vnemi prikriti zlorabe in hkrati vnovič stigmatizirati homoseksualnost popolnoma zanemarja dejstvo, da duhovniki zlorabljajo tako dečke kot deklice vseh starosti, ne samo najstniških dečkov, kot so zapisali v svoji izjavi.« Zveza med drugim predlaga, naj cerkev uvede poseben odškodninski sklad za žrtve in poskrbi za odpravljanje posledic zlorabe.

 

kondomi-netPotem ko je marca letos v Ljubljani uspela akcija »Kondom za papeža«, katere pobudnik je bil Brane Mozetič (o tem je posnet tudi kratek dokumentarni film, ki bo prikazan na letošnjem lezbičnem in gejevskem festivalu v Ljubljani), so akcijo uspešno ponovili tudi v Pragi … in morda jo bodo še kje. Idejo za protest proti papeževemu nasprotovanju uporabe kondomov je dal francoski režiser Philippe Vallois, ki je prvi organiziral tovrsten protest v Parizu: s helijem je napolnil kondome in jih poslal v Vatikan. Tiskovne agencije ne poročajo, koliko kondomov je dejansko prispelo do papeža …

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Knjiga 21

Ne varčujmo z ljubeznijo Ciril Bergles, Med angeli in vampirji, Škuc-Lambda, 2012....
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja