Ustanovljena globalna mreža za boj proti homofobiji in transfobiji v izobraževanju

kongres1 330

Med 24. in 28. junijem je v Buenos Airesu v Argentini potekal 15. Svetovni kongres primerjalnega izobraževanja (XV Comparative Education World Congress), ki se ga je udeležilo približno 1300 udeležencev in udeleženk iz približno 70. različnih držav.

V okviru kongresa se je prvič konkretno govorilo tudi o homofobiji in transfobiji v izobraževalnih sistemih po svetu. Skupino 24 aktivistk in aktivistov ter raziskovalcev in raziskovalk, ki so skupaj pripravili kar 16 predstavitev, je s pomočjo organizacije UNESCO na kongres pripeljala ameriška organizacija GLSEN (Gay, Lesbian and Straight Education Network). Ta je v okviru kongresa tudi organizirala strateškonačrtovalno srečanje aktivistov in aktivistk, katerega namen je bil predvsem raziskati potrebo in načine za skupno in globalno sodelovanje tistih, ki skozi svoje delo konkretno naslavljajo homofobijo in transfobijo v izobraževanju. V okviru srečanja se je tako ustanovila globalna mreža, ki bo v prihodnosti delovala predvsem na krepitvi tistih institucij in organizacij, ki že delujejo na področju boja proti homofobiji in transfobiji v šolah, posredno pa pripravila osnovo za  še močnejšo prisotnost lgbt-tem na področju izobraževanja na 16. kongresu, ki  se bo odvijal leta 2016 v Pekingu.

Na kongresu se je s predstavitvijo raziskav Vsakdanje življenje LGBT mladih v Sloveniji (2008), Oprostite gospa učiteljica, ste lezbijka? (2011) in Homofobija na naši šoli (2012), predstavila tudi Legebitra. Poleg članstva v globalni mreži bo delo Legebitre, med drugim predstavljeno tudi v končni publikaciji lgbt-prispevkov s kongresa, ki ga skupaj pripravljata GLSEN in UNESCO.

 

Izjava za javnost GLSEN ob ustanovtivi globalne mreže >>> 

Written By
More from Jasna Magić

Najboljša družina na svetu

DRUŽINA Marijan in Christian sta Slovenca, ki že 25 let živita in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja