V Izraelu oboroženi napad na glbt-center

telaviv

telavivV Izraelu je prišlo do oboroženega napada na gejevski in lezbični center v Tel Avivu. Neznanec je vstopil v center, ki je v kletnih prostorih, in začel streljati na ljudi. Ubil je dve osebi – 24-letnega moškega in 17-letno žensko – in ranil najmanj 10 ljudi, večinoma najstnike. V centru so namreč izvajali podporne programe za mlade geje in lezbijke.

Storilec je na begu, policija, ki ga išče, pa je iz varnostnih razlogov ukazala zaprtje vseh gejevskih in lezbičnih barov v Tel Avivu. Priče poročajo, da je moški, zamaskiran v črno, vstopil v prostore centra in začel streljati na vse strani.

Na stotine gejev in lezbijk se je zbralo pred centrom, kjer je prišlo do najhujšega napada na glbt-skupnost v Izraelu, in v protest prižgalo sveče.

telaviv2Vodja izraelskega mladinskega glbt-združenja Yaniv Weisman je dejal, da je napadalec načrtoval napad, saj njihovi prostori niso vidni iz ulice in so pravzaprav težje dostopni, ker so v kletnih prostorih. »Glbt-skupnost v Tel Avivu je danes dobila močno sporočilo, dobila je rdečo luč: Tel Aviv ni več varen prostor za nikogar. Če si nekdo dovoli izražati sovraštvo in nastopati proti gejevski skupnosti, danes lahko vidi, kam te besede pripeljejo.«

Več:

Poročilo in video BBC News >>>

Intervju s Klemnom Jelinčičem Boeta (Narobe 8, dec. 2008) >>>

Izjava IGLYO Europe >>>

Written By
More from Uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja