V Makedoniji s spremembo ustave onemogočili istospolne poroke

MACEDONIA waving flag by mak110

Makedonski parlament je v torek 20. januarja sprejel določilo, s katerim so v ustavi definirali poroko kot zvezo med moškim in žensko. S tem so ustvarili novo oviro na poti do legalizacije istospolnih porok.

Amandma definira poroko kot zvezo, ki je lahko skleneta izključno moški in ženska. Prav tako je za zakonske spremembe družinskih razmerij potrebna dvotretjinska večina parlamenta. Tako bo za spremembo zakonov s področja družinskih razmerij sedaj potrebna ista večina kot za spremembe, ki se tičejo suverenosti, teritorialne celovitosti in delovanja države.

Prejšnja različica amandmaja, ki je eksplicitno prepovedala istospolne poroke je požela močne kritike Beneške komisije, svetovalnega telesa Sveta Evrope o ustavnih zadevah.

Tanja Fajon, podpredsednica LGBTI medskupine v Evropskem parlamentu je dejala, da bi Makedonija morala resneje vzeti mnenja Beneške komisije in namesto da so se zatekli k dodatni diskriminaciji istospolnih parov, bi morali povečati zaščito takšnih partnerstev v skladu z evropskimi standardi.

Tudi Sophie in’t’Veld, prav tako podpredsednica LGBTI medskupine v Evropskem parlamentu, je povedala, da so LGBTI osebe v Makedoniji soočene z veliko stigmo in so prepogosto tarča sovražnih napadov. Dejala je, da bi se makedonska vlada morala zgledovati po preostalih evropskih in ameriških državah, ki istospolna partnerstva zakonsko prepoznavajo in ščitijo.

 

Vir:  
Tags from the story
Written By
More from Lana Gobec

Tuji odzivi na sprejetje ZZZDR #Marriageequality

[View the story “Tuji odzivi na sprejetje ZZZDR #Marriageequality” on Storify]  
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja