V ozadju protesta neonacisti

siv

sivDanes je pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani potekal »shod pred sodiščem«, ki so ga prek spletnega portala Facebook organizirali »prijatelji in sošolci treh mladih fantov«, ki so lani poleti napadli lokal Cafe Open in zaradi tega, kot pišejo organizatorji, »dobili nepravično kazen«. Poslano je bilo prek 10.000 vabil, shoda pa se je udeležilo približno 100 ljudi. Organizatorji poudarjajo – tako kot je pisalo tudi na enem od transparentov – da je oškodovanec Mitja Blažič dobil le nekaj šivov po glavi in da je zaporna kazen eno leto in pol prevelika. Pri tem ne razumejo tega, da napadalci niso bili obsojeni zaradi fizičnih poškodb, ki so jih zadali Blažiču, pač pa zaradi spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Slednje pa se seveda ne meri zgolj po številu šivov in udarcev.

Organizatorji so v pozivu sprva freudovsko zanikali tisto, kar pravzaprav želijo sporočiti. Zapisali so namreč, da njihov shod ni »namenjen opravičevanju nasilja ali uperjen proti drugače spolno usmerjenim«, vendar v nadaljevanju svojega povabila, v katerega spletno vpletejo tako bulmastife, elito in zatiranje mladih, vendarle zapišejo, da mladim ne preostane drugega kot nasilje. Hkrati so zapisali, da so trije napadalci na Cafe Open zanje junaki in ne kriminalci.

Na spletni strani Antifašistične akcije Šiška razkrivajo, da je organizator spletnega poziva k shodu »odkriti neonacist«, saj njegova stran na Facebooku razkriva, da je privrženec neonacistične trgovine Dr. Gebi v Ljubljani, neonacističnega francoskega politika Le Pena, neonacistične glasbene skupine Battle Flag in nenazadnje uporabnik aplikacije Adolf Hitler.

Nevladne organizacije so se na protest odzvale z izjavo za javnost (v celoti jo objavljamo spodaj), v kateri so med drugim zapisale, da »nasilje in zagovarjanje nasilja ne bi smela imeti mesta v sodobni družbi, vsekakor ne kot posledica osebnih kompleksov ali težav določene družbene skupine. Za sovraštvo ni izgovorov!« V lokalu Cafe Open danes poteka poseben program »z glasbo proti nasilju in proti spodbujanju nestrpnosti vseh vrst«.

Vir fotografij: 24ur.com (Miro Majcen)

Več:

Kdo je organizator? >>>

Poročilo RTV >>>

Poročilo POP TV >>>

Poročilo + video Dnevnik >>>

Izjava za javnost

Spodaj podpisani želimo opozoriti na poskuse desenzibilizacije družbe do homofobnih in drugih zavrženih dejanj fizičnega in psihičnega nasilja.

Trije obsojeni napadalci na Teden Parade ponosa, Mitjo Blažiča, literarni večer in približno 40 obiskovalcev Cafe Open niso izbirali sredstev. Napadli so oboroženi, zamaskirani, dobro pripravljeni, še bolj pomembno pa — v skupini! Približno 8 ali 9 napadalcev je približno pol ure po začetku literarnega večera v sklopu Tedna Parade ponosa 2009 brez opozoril ali povodov priteklo izza vogala in ob kričanju homofobnih gesel začelo udrihati vse na svoji poti, ob tem pa v poln lokal ljudi zalučalo tudi prižgano navijaško baklo. Le sreči in fizičnemu uporu Mitje Blažiča se gre zahvaliti, da poškodovanih ni bilo več! Napadalci so organizirano pobegnili v dveh vozilih, Blažič pa je bil odpeljan na urgenco. Trije napadalci so bili kasneje aretirani in v sodnem procesu obsojeni za zgolj nekatere točke obtožnice. Ostalih točk obtožnice jim ni bilo mogoče jasno dokazati, saj so bili med napadom zamaskirani. Vsaj 5 napadalcev je še vedno na prostosti.

Takega organiziranega napada v Sloveniji ne pomnimo. Zagotovo to ni bil slučajen, nepremišljen konflikt dveh naključnih skupin. To je bil napad iz sovraštva, s popolnoma drugačnimi in bolj zaskrbljujočimi motivi, kot premoženjski delikti ali vandalizem. Napadalci zato niso udrihali le po Mitji Blažiču, udarjali in brcali so sleherno drugačnost, ki ni po njihovem okusu. Zato ne morejo biti “junaki”, kot jih imenujejo “prijatelji in sošolci”, ampak vse prej kot to. Obračanje pozornosti na represijo države, socialno krizo ali neugoden položaj mladih je zgolj zaskrbljujoč manever radikalnih skupin, ki širijo sovraštvo, da bi mobilizirali mlade za širjenje svoje nestrpnosti.

Smo v času, ko se sprejema Družinski zakonik, ki po več kot 20 letih družbenega aktivizma končno prinaša izenačitev pravic istospolnih parov in njihovih družin z raznospolnimi. V času, ko smo končno doživeli prvo sodno obsodbo homofobnega nasilja, čeprav je takega nasilja bilo že v preteklosti in ga je tudi v sedanjosti veliko. Zadovoljni smo z družbenimi in političnimi spremembami, ki prikazujejo sprejemanje in zaščito raznolikosti ter enakopravnosti. Zaskrbljeni pa smo nad določenimi poskusi ponovne marginalizacije homoseksualne skupnosti v Sloveniji. Geji, lezbijke, biseksualci in transeksualci smo člani družbe in nam pripadajo enake pravice kot vsem ostalim. Nič več in nič manj. Od države pričakujemo sprejem Družinskega zakonika ter zagotovitev varnosti, od sodržavljank in sodržavljanov pa spoštovanje raznolikosti. Nasilje in zagovarjanje nasilja ne bi smela imeti mesta v sodobni družbi, vsekakor ne kot posledica osebnih kompleksov ali težav določene družbene skupine. Za sovraštvo ni izgovorov!

Nevladne organizacije:
DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti
Društvo informacijski center LEGEBITRA
Društvo Parada ponosa
Mirovni inštitut
Rozalija
Škuc LL
Zavod za kulturo raznolikosti Open

Written By
More from Uredništvo

Pogojna za spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti

Spletna stran Primorske.si poroča, da je bil na koprskem okrajnem sodišču na...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja