Naslednja bojna črta: posvojitve otrok

VOLITVE

Ob prebiranju tega sestavka boste že vedeli, ali nas po volitvah 2008 čaka svetla prihodnost (če je kaj takega ob letošnjem naboru strank na volitvah sploh možno) ali pa bomo glede človekovih pravic GLBT naredili še kakšen korak bližje srednjemu veku.

Pri Narobe smo še pred volitvami pobarali vse parlamentarne in nekaj neparlamentarnih strank o njihovih načrtih glede urejanja položaja istospolno usmerjenih državljank in državljanov. Navkljub večkratnemu kontaktiranju na naša vprašanja niso odgovorili pri Lipi in SNS, SDS pa nas je zgolj obvestil, da je njihov politični program objavljen na internetni strani. Je pa na eno od vprašanj, ki smo ga zastavljali strankam – ali podpirajo izenačenje pravic in dolžnosti za raznospolne in istospolne zveze – na Siolovi internetni strani odgovoril Franc Pukšič iz SDS. Dejal je, da izenačenja ne podpira, »ker so homoseksualci bolniki in jim je potrebno pomagati«.

Odgovore preostalih strank objavljamo po vrstnem redu prejetih odgovorov. Kakršenkoli je že razpored strank v novi sestavi parlamenta, jasno je eno: za sprejetje zakona, ki bi v pravicah in dolžnostih popolnoma izenačil raznospolne in istospolne partnerske zveze skoraj ni možnosti – morda lahko dobimo le malce boljši zakon od obstoječega. Nekaj strank bi podprlo tudi pravno ureditev istospolnih družin, glede pravice do posvojitve otrok pa se za naslednja štiri leta (in, bog nam pomagaj, verjetno še več) lahko obrišemo pod nosom. Ali pa se preprosto odselimo kam drugam.

 

 Krščansko demokratska stranka

V KDS ne bi podprli zakona, ki bi izenačeval pravice in dolžnosti raznospolnih partnerjev z istospolnimi partnerji. Menijo, da morajo pravice, povezane z otroki, »ostati rezervirane za naravno skupnost med možem in ženo«. V stranki se prav tako ne zavzemajo za pravno ureditev istospolnih družin in možnost posvojitev.

Zares

Pri Zares menijo, da bi morali izenačiti pravice raznospolnih in istospolnih parov in bi tak predlog zakona podprli, »v kolikor bi dosegli konsenz s civilno in drugo javnostjo«. Hkrati bi podprli nediskriminatorno zakonodajo glede istospolnih družin, ne nasprotujejo pa tudi posvojitvam otrok s strani istospolnih parov.

 

 Demokratična stranka upokojencev Slovenije

»Kot politična stranka,« pravijo v DeSUS, »se čutimo odgovorne […] za zagotavljanje možnosti, da se v socialni državi vsak uveljavi kot posameznik z vsemi svojimi posebnostmi, ki se vklapljajo v splošno sprejete družbene norme obnašanja.« Glede izenačenja pravic pravijo, da bi morali zakon najprej natančno preučiti, podprli pa bi vsa določila, ki ne posegajo v življenje drugih članov skupnosti. Glede posvojitve otrok pa menijo, »da je najbolj normalen razvoj otroka možen v celoviti družini, t.j. z očetom in materjo«, čeprav bi to vprašanje bilo treba »dodatno proučiti z vidika njihovega vpliva na vse vključene v taki aktivnosti«.

 

 Socialni demokrati

SD v svojem programu ugotavlja, da so bili v času Janševe vlade sproženi procesi, ki »niso prispevali k izboljšanju že doseženega standarda človekovih pravic ali pa so ga celo nižali«. Zato bi podprli izenačenje pravic raznospolnih in istospolnih parov, glede pravne ureditve istospolnih družin in posvojitev otrok pa se niso izrekli. Zapisali so: »Naš prvi cilj je realizirati to, kar je že bilo dogovorjeno z nevladnimi organizacijami.«

 

 Slovenska ljudska stranka

V SLS menijo, da Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti ni diskriminatoren. Stranka ne bi podprla izenačenje pravic raznospolnih in istospolnih parov, saj »SLS podpira pozitivno diskriminacijo zveze ženske in moškega«. Hkrati ne priznavajo istospolnih družin, saj menijo, da pravice in dolžnosti staršev nujno ne izhajajo iz zakonske zveze. »V primeru, da enega od staršev ni,« pravijo v SLS, »se smatra družina kot enostarševska družina. Ne podpiramo posvojitve otrok s strani istospolnih parov.«

 

 Stranka mladih Slovenije

V SMS obstoječi Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti razumejo kot diskriminatoren, saj »uvaja drugorazredno državljanstvo gejev in lezbijk«. Zaradi tega bi »najverjetneje podprli predlog zakona«, ki izenačuje istospolne in raznospolne partnerske zveze, a hkrati dodajajo, da »bi morala večina pravic, ki pripadajo raznospolnim partnerjem, pripadati tudi istospolnim partnerjem«. Glede posvojitev otrok pa pravijo: »V SMS menimo, da istospolni partnerji lahko vzgajajo otroke v istospolni družini, vprašanje posvojitve otrok pa bi bilo potrebno najprej prepustiti strokovnjakom za družinske politike in predvsem upoštevati njihova dognanja. V primeru, da bi slednja nesporno govorila v prid tovrstnim posvojitvam, bi se s tem lahko strinjali, v nasprotnem primeru pa ne.«

 

 Liberalna demokracija Slovenije

LDS je edina stranka, ki ima v svojem političnem programu posebno poglavje, eksplicitno namenjeno enakim možnostim in preprečevanju diskriminacije GLBT oseb (3 strani v 224 strani dolgem programu). V LDS podpirajo izenačenje pravic in dolžnosti raznospolnih in istospolnih partnerskih zvez, saj menijo, da obstoječa zakonska rešitev ni ustrezna. Prav tako se zavzemajo za pravno ureditev istospolnih družin. Glede posvojitev otrok pa menijo, da je o tem najprej potrebna strokovna razprava, saj je to vprašanje »širše« in je zato »pri tem potrebno imeti pred očmi predvsem pravice in koristi otrok«. Zaradi tega posvojitev »zaenkrat ne podpiramo«.

Tags from the story
Written By
More from Roman Kuhar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja