Spet »Vsi drugačni – vsi enakopravni«

AKCIJA

Ozadje

Evropska kampanja »Vsi drugačni – vsi enakopravni«, ki jo je leta 1995 več kot uspešno lansiral Svet Evrope, je končno dobila naslednico. Nova kampanja, ki je sicer obdržala tako star slogan kot tudi prepoznaven črno-beli logo, se od materinske kampanje iz leta 1995 zelo razlikuje. Medtem ko je prva kampanja obeležila petdeseto obletnico druge svetovne vojne in v svojih ciljih nastopala proti rasizmu, antisemitizmu, ksenofobiji in nestrpnosti, je nova kampanja precej bolj vključujoča. Tokrat strmi predvsem k ozaveščanju mladih o spoštovanju človekovih pravic in k dvigovanju njihove samozavesti. Na ta način jih želi motivirati k večji udeleženosti pri razvoju družb, ki temeljijo na miru in so zasnovane na raznolikosti ter načelu vključevanja. Deset let po »Vsi drugačni – vsi enakopravni« so 28. junija 2006 v Strasburgu v Franciji slavnostno otvorili novo evropsko mladinsko kampanjo »Vsi drugačni – vsi enakopravni: za raznolikost, človekove pravice in participacijo«. Kampanja bo na evropskem nivoju potekala do septembra 2007, na nacionalnih nivojih pa je časovni potek kampanje odvisen od posameznega nacionalnega koordinatorja. Slovenija, kjer kampanjo od decembra 2006 naprej koordinira Urad RS za mladino, je bila med zadnjimi, ki se je kampanji pridružila.

Kampanja v tujini

Čeprav so cilji kampanje enotni, v nekaterih članicah Sveta Evrope namene kampanje interpretirajo po svoje.  Pri tem vodita predvsem Rusija in Poljska. Rusija zato, ker je država z največ zabeleženimi kršitvami človekovih pravic v Evropi, med njimi so seveda tudi kršitve pravic istospolno usmerjenih. Ruska oblast še lansko leto ni dovolila organizacije parade ponos. A Rusija je – ekonomsko gledano – ena od najmočnejših in vplivnih držav v Svetu Evrope, zato ji bodo gotovo pri marsičem pogledali skozi prste.

Če je Svet Evrope vidno pripravljen popuščati Rusiji, si je Poljska v letu 2006 zaradi   popolnoma zgrešenih interpretacij kampanje – kamor sodijo tudi »čudni« pogledi na pravice istospolno usmerjenih – prislužila zaušnico ne samo s strani Sveta Evrope,  temveč tudi Evropskega parlamenta. Evropski partnerji v kampanji zato vztrajajo, da morajo na Poljskem v okviru kampanje organizirati tudi »Teden za strpnost«. Potekal naj bi marca 2007 v Varšavi, namenjen pa naj bi bil predvsem vprašanjem glede položaja in enakih pravic istospolno usmerjenih na Poljskem.

Aktivnosti na nacionalnih nivojih so zelo različne, odvisne od denarnih in človeških virov, pa tudi od odnosa do ciljne skupine in osnovnih vrednot, ki jih kampanja promovira. V nekaterih evropskih državah, na primer na Slovaškem, v Rusiji in Avstriji, se tokratna kampanja tako izteka predvsem v prevode različnih publikacij, povezanih s prvo kampanjo (Izobraževalni priročnik in Priročnik za učenje o človekovih pravicah KOMPAS), ali izdajanje drugih izobraževalnih publikacij.

Emilia Astore

Vsi drugačni vsi enakopravni?

Po izjavah kolegov, ki delujejo na področju človekovih pravic, predvsem v Italiji, je čutiti, da se Evropski multikulturni prostor v praksi vedno bolj zapira pred raznolikostjo oziroma pred Drugimi. Emilia Astore, članica italijanskega nacionalnega odbora kampanje, je v pogovoru za Narobe reševanje romske problematike v Italiji označila za nasilno asimilacijo: »Nasilno preseljevanje Romov iz romskih taborišč okoli Torina v mestno središče je dejanje, ki kljub temu, da zagotavlja boljše pogoje za življenje, uvaja tudi nasilno asimilacijo. Zaradi tega romske skupnosti v okolici Torina vidno izgubljajo svojo avtonomnost.«  Ne dvomim, da bo kampanja »Vsi drugačni – vsi enakopravni: za raznolikost, človekove pravice in participacijo« v nekaterih državah zelo uspešna v predajanju sporočila na teoretičnem nivoju. A da se nam bo končno nehalo zatikati v praksi, pri vprašanjih kot so boj proti diskriminaciji, medverski in kulturni dialog in podobno, pa bo potrebno še kaj več, kot samo dobro razumeti in kimati na teorijo.

 

 

Za Narobe smo se ob eni od aktivnosti v okviru italijanskega dela kampanje »Vsi drugačni – vsi enakopravni« pogovarjali z nekaterimi predstavniki študentske organizacije GIOSEF-UNITO, ki pri kampanji sodelujejo.

Davide Gomba

David Gomba

»Kampanja je vse, kar mladi potrebujemo, da se zavemo mej lastnih predsodkov.« 

Marcella Febbe

Marcella Febbe

»Aktivnosti kampanje pomenijo revolucij misli in dejanj.«

Alessandro Commo

Alessandro Commo

»Ideje kampanje predstavljajo svobodo za ljudi, ki verjamemo, da smo zares vsi različni.«

 

V partnerstvu z Uradom Republike Slovenije za Mladino bo v okviru kampanje »Vsi drugačni – vsi enakopravni: za raznolikost, človekove pravice in participacijo« v Sloveniji prvič organiziran projekt Živa knjižnica. Gre za integralen element projekta Enaki v različnosti, ki ga v partnerstvu koordinirajo Društvo informacijski center LEGEBITRA, Slovenska filantropija in Center za neformalno izobraževanje. Metoda Žive knjižnice sooči bralca/bralko z lastnimi predsodki in stereotipnimi predstavami ter nudi konkretno možnost živega srečanja z lastnim stereotipom. Knjige v Živi knjižnici so namreč predstavniki in predstavnice različnih manjšin, ki so pripravljeni/e govoriti o svoji izkušnji ter jo deliti z obiskovalci knjižnice. Projekt Enaki v različnosti bo na različne načine opozarjal na problematiko in položaj štirih skupin: istospolno usmerjeni, ženske, mladi in priseljenci. Koordinatorji projekta želijo slovenski družbi nastaviti ogledalo ter ji predstaviti raznolikost, ki je ne ogroža, pač pa je njen integralni del. Več o tem na www.razlicnost.si.

Tags from the story
Written By
More from Jasna Magić

Ustvarjena za snemanje filmov s težko vsebino

FILM Intervju s Samiro El-Maawi, gostjo filmskega festivala Pri šestnajstih je vedela,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja