Zadnje novice (25)

Rainbow 120ILGA – Europe je ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji in transfobiji objavila mavrični zemljevid za leto 2013. Slovenija je med 49-imi evropskimi državami zasedla 19. mesto glede na pravno zaščito glbt-oseb. Po ugotovitvah organizacije ILGA – Europe je država, ki najbolj spoštuje človekove pravice in enakopravnost lgbt-oseb, Velika Britanija, sledijo pa ji Belgija, Norveška, Švedska, Španija in Portugalska. Najbolj problematična država je Rusija, takoj za njo pa sta Azerbajdžan in Armenija.

collins 120Košarkar v NBA Jason Collins je maja 2013 razkril svojo istospolno usmerjenost. Za revijo Sports Illustrated je dejal: »Sem 34-letni center v ligi NBA. Sem temnopolt. In sem gej.« Collins je zaradi tega na svoj Twitter profil prejel vrsto žaljivk in tudi groženj s smrtjo, hkrati pa tudi na tisoče sporočil podpore: od ameriškega predsednika Baracka Obame in prve dame Michelle Obama, nekdanjega predsednika Billa Clintona, soigralcev, trenerjev, predsednika lige NBA do številnih drugih.

raziskava 120Evropska Agencija za temeljne pravice je predstavila rezultate do sedaj najobsežnejše evropske raziskave med glbt-osebami. V raziskavi je sodelovalo več kot 93.000 glbt-oseb. Skoraj polovica (47 %) respondentov in respondentk je poročala o vsaj eni izkušnji z diskriminacijo ali nadlegovanjem zaradi spolne usmerjenosti ali identitete v letu pred izvajanjem raziskave. Zaskrbljujoči so tudi podatki, ki kažejo, da je 91 % vprašanih v šoli slišalo negativne komentarje o lgbt-osebah ali pa so bili priča neprimernemu ravnanju do oseb, ki so jih sošolke in sošolci dojemali kot lgbt-osebe. 67 % respondentk in respondentov je v šoli skrivalo svojo spolno usmerjenost ali spolno identiteto. Poiščite celotno poročilo na fra.europa.eu.

hrvaska 120Na Hrvaškem so zbrali podpise za razpis referenduma, na katerem bodo odločali o tem, ali v ustavo vpisati definicijo zakonske zveze kot zveze moškega in ženske. Hkrati je ustavno sodišče na Hrvaškem začasno ustavilo izvajanje novega učnega načrta o zdravstveni vzgoji, ki je med drugim dvigal prah zato, ker je v njem homoseksualnost predstavljena kot običajna spolna praksa. Hrvaška vlada medtem v sodelovanju z lgbt-organizacijami pripravlja Zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, ki naj bi izenačeval raznospolne in istospolne pare, vendar naj ne bi urejal posvojitev. O podobnem zakonu razmišljajo tudi v Srbiji … ampak nikar se ne prenaglimo z napovedmi. V Sloveniji baje o tem razmišljamo že več kot dvajset let …

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

MAK + Dj Alil // Sobota 4. 10. 2014

V rodno garažo se vrača Lesi aka MAK. Uto mu bo ogreval...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja