Lezbični par vodi krščansko cerkev Kalvarija

Krščanska cerkev Kalvarija[1] je oddaljena eno uro od Bele hiše. Občestvo 155 let stare baptistične cerkve v glavnem mestu ZDA Washingtonu je brez glasu proti imenovalo poročen lezbični par za vodjo njihove cerkve in občestva.  9. januarja letos so sporočile_i, da so Sally Sarratt in Mario Swearingen zaposlile_i kot višji duhovnici.

Kdo sta Sarratt in Swearingen

Sarratt in Swearingen sta se uradno poročili leta 2014, le teden dni po tem, ko je v Južni Karolini stopil v veljavo zakon o istospolni zakonski skupnosti, tj. novembra 2014. 15. novembra leta 2015 pa sta bili posvečeni v Prvi baptistični cerkvi v Greenvillu v Južni Karolini (First Baptist Church, Greenville, South Carolina).

Sarratt in Swearingen sta se srečali šest let pred tem v Prvi baptistični cerkvi v Greenvillu, kjer je Swearingen služila kot pripravnica. Preden sta postali par, sta eno leto razmišljali o tem, kaj bi zanju pomenilo, da sta kristjanki (in) v partnerski zvezi. A ko sta 26. februarja letos nastopili službo, sta v skupni izjavi zapisali: »Tako lahko sva se zaljubili v Kalvarijo in njeno dolgoročno zavezanost, da je glas pravičnosti in sočutja do vseh tistih, katerih celovitost in integriteto se nenehno spodkopava in blati.« Pri tem opozorili tudi na lastne izkušnje lezbičnega para v okviru krščanske skupnosti.

Swearingen je sicer hčerka duhovnika Južne baptistične cerkve in matere iz Puerta Rica, ki je odraščala v dvojezičnem domu, in je v svojih mašah predana naslavljanju vprašanjem bele nadvlade in rasizma. Po izobrazbi je magistrica pastoralne teologije in je svoj naziv pridobila na univerzi  Duke, diplomirala pa na univerzi Baylor. Trenutno deluje tudi kot izredna univerzitetna duhovnica na univerzi Furman v Greenville-u v Južni Karolini.

Sarratt, ki trenutno služi kot duhovnica za motnje vedenja in osebnosti v okviru Greenville Health System, pa pogosto mašuje o ljudeh, ki trpijo zaradi izgube in/ali bolezni. Potem, ko je diplomirala na Carson-Newman College, je dve leti službovala kot misijonarka v okviru Cooperative Baptist Fellowship Global Service Corps missionary v New Yorku, nato je pridobila še diplomo MBA in nekaj let delala v korporativnem svetu. Po tem pa se je odločila ponovno posvetiti duhovnemu poklicu in se vpisala na univerzo Emory v Atlanti, kjer je leta 2014 dobila naziv magistrica teoloških znanosti.

Krščanska cerkev Kalvarija

Krščanska cerkev Kalvarija ima pod vodstvom Sarratt in Swearingen edinstveno priložnost, da je progresivna in hkrati večrasna kongregacija  V svojem izročilu nosi baptistično, po svojem izrazu pa ekumensko zgodovino, hkrati pa s progresivnimi pogledi omogoča, da se v njenih prostorih v okviru krščanske skupnosti srečujejo ljudje različnih rasnih in etničnih pripadnosti. Swearingen je za The Huffington Post izjavila: »Predstavitev takšnega prostora v nas vzbuja navdušenje!«

Cerkev so leta 1862 ustanovile_i zagovornice_ki odprave suženjstva, sama krščanska cerkva Kalvarija pa se je leta 2012 odcepila od Baptistične cerkve Južne Karoline, ki avtomatično izloča cerkve, ki zagovarjajo in tolerirajo homoseksualnost. Prva baptistična cerkev v Greenvillu je avgusta 2015 sprejela novo nediskriminacijsko politiko na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete, ki velja tako za vernike_ice, kakor duhovščino. Kongregacija sicer ohranja vezi z ameriškimi baptističnimi cerkvami v ZDA (American Baptist Churches USA), Baptistično zvezo (The Alliance of Baptists), Kooperativo baptistične bratovščine (The Cooperative Baptist Fellowship) in Baptističnim zborom okrožja Columbia (District of Columbia Baptist Convention).

Krščanska cerkev Kalvarija se povezuje z Zvezo pridruženih in uradnih baptistk_ov (Association of Welcoming and Affirming Baptists), Svetovno baptistično zvezo (Baptist World Alliance), Baptistično bratovščino za mir v Severni Ameriki (Baptist Peace Fellowship of North America) in Baptističnim mešanim odborom za religiozno svobodo (Baptist Joint Committee for Religious Liberty).

Med vodilnimi tudi transspolna ženska

Sarratt in Swearingen ne bosta prvi LGBT-osebi na vodilnih položajih v cerkvi, je dejala Carol Blythe, tiskovna predstavnica cerkve Kalvarija, sicer pa bivša predsednica Baptistične zveze. Pred tem je cerkev kot začasno vodjo imenovala transspolno žensko, Allyson Robinson. Robinson je leta 2014 nasledila bivšo višjo duhovnico Amy Butler, ki je lani sprejela mesto v Riverside Church v New Yorku. Vendar pa sta Sarratt in Swearingen prvi razkriti lezbični (in) poročeni duhovnici, ki skupaj zasedata mesto višjih duhovnic.

Zakaj ravno Sarratt in Swearingen

»Pri iskanju najboljše osebe (ali kakor je v tem primeru naneslo najboljših oseb) za vodilni duhovni položaj, smo se osredotočile_i na poslušanje glasu Svetega«, je v e-korespondenci za HuffPost zapisala Blythe. V neki njeni drugi izjavi za javnost smo lahko prebrali_e tudi: »Ko smo se srečale_i s Sally in Mario ter se pogovarjale_i o njuni viziji duhovnega vodenja Kalvarije, smo bile_i presenečeni nad njuno globoko vero in pripadnosti evangeliju. Na nas sta naredili močan vtis s številnimi darili, talenti in izkušnjami, ki se skladajo s prioritetami cerkvene službe.«

Krščanska cerkev Kalvarija se, kakor smo že zapisale_i v uvodu, nahaja nekaj kilometrov stran od Bele hiše. Sarratt in Swearingen sta začeli službovati v mesecu po tem, ko je nastopila nova ameriška administracija, ki je že izkazala svojo sovražno nastrojenost do LGBT-oseb in njihovih pravic, zato je njuno službovanje še toliko pomembnejše.

Duhovniki_ce so glede tega odločne_i in neustrašni_e: »Naša naloga kot duhovnic_kov je, bo in je bila tolažiti bolne in umirajoče, se boriti za pravico, izraziti ‘ljubljenost’, ko svet (včasih tudi religiozni svet) razglaša ‘drugačnost’, ter izkazati gostoljubnost tistim, ki jo najbolj potrebujejo«, je Sarratt zapisala v e-korespondenci za HuffPost.

Sarratt in Swearingen sta tako odločeni in osredotočeni pomagati marginaliziranim skupinam, ki najbolj potrebujejo pomoč, prijaznost in sprejetost.

Če sta Sarratt in Swearingen tako usmerjeni v sprejemanje raznolikosti in pripravljeni pomagati različnim manjšinam, je zato, ker sta tudi sami kot par doživeli diskriminacijo zaradi svoje spolne usmerjenosti. Sarratt je dejala, da sta premagali omenjeno nasprotovanje tako, da sta našli skupnost vernikov_ic, ki resnično sledijo pozivu religije o inkluzivnosti vseh ljudi. Swearingen pa je o svoji poti iskanja duhovnosti, vere in spolnosti odkrito spregovorila tudi v videu, ki ga je lani ustvaril in objavil Upworth (povezava spodaj).

Sicer pa je Swearingen za HuffPost dejala: »Kar smo člani_ce cerkve Kalvarija že odkrile_i, je naša globoka zavezanost k srečevanju drugega drugega ne glede na naše različnosti in poglabljanje v duhovne vrednote, ki jih naš svet danes tako potrebuje.«  Te vrednote so »empatija, ponižnost, sprejemanje slepih peg in priznavanje zgodovinskih ran«. »Prostori, kot so prostori krščanske cerkve Kalvarija, pa imajo možnost zaceliti svet, če se bomo odločile_i vanj vstopiti skupaj, nežno in pogumno,« je še dodala.

Viri:

huffingtonpost.com

baptistnews.com


[1]  Pri prevodu Calvary Baptist Church uporabljam termin Krščanska cerkev Kalvarija, ker tako ime uporabljajo verujoče_i v Sloveniji same_i zase.

Tags from the story
More from Katarina Majerhold

Historija 18/19

Lezbična ljubezen v renesansi in razsvetljenstvu Kakor smo lahko videli v prejšnjem...
Read More