45 nebeških dni – II. del

Na Narobe blog se vrača Filip. Prerastel je okvirje prvega avtobiografskega romana Rumeni lakasti čeveljci in zdaj poganja nove zgodbe izpod prstov avtorja Aleša Čakša. Celoten roman, ki bo vseboval tudi še ne objavljena poglavja, bo izšel predvidoma jeseni 2022. Do takrat pa lahko odkrivate Filipov svet vsak drugi četrtek vse do 1. septembra.

Lisbeth

Ker sta si močno želela avanture, sta vedela, da na pot niti ne smeta vzeti preveč denarja. Filip se ni preveč obremenjeval, Flora je bila strašno iznajdljiva, računal je, da ne bosta veliko zapravila za spanje po cirkuški šoli, sploh glede na njen nabrušen jezik.

Stegnila ga je že na avtobusu. Čeprav je bila njena angleščina šibka, se je z Nizozemko Lisbeth, ki jo je med vožnjo ogovorila, v nekaj minutah zmenila, da s Filipom pred potjo v Newcastle pri njej prenočita tri noči za 30 funtov. To mu je Flora povedala šele, ko sta pilo prvo guinness pivo v Temple baru. Ko je to slišal, je Filip pri priči naročil novo rundo.

Temple bar

Znameniti v rdeče pobarvan pub v srčiki Dublina je bil še bolj imeniten, kot sta poslušala in brala. V baru so zelo pogosto nastopali mladi, obetavni irski glasbeniki. Na njun prvi večer v mestu je goste navduševala razgreta skupina z mlado pevko, ki je kipela od energije. Na njihovem repertoarju je bila irska folk glasba. Filipa so zasrbele pete, kar sam je začel plesati na krepko načetem lesenem podu puba. Hitro je zaznal poglede pevke. Prijali so mu, pa čeprav je bil gej. Ni se obremenjeval s tem, užival je, ko ga je med petjem opazovala in mu nagajivo mežikala. Eden od glasbenikov iz banda je to opazil in bil vidno nejevoljen.

Ob pavzi je Filip stopil do pevke. Med sproščenim pomenkovanjem je razbral, da ima fanta, kitarista iz skupine. A da je to ne ovira pri spogledovanju z lepimi fanti. Lep fant, mu je odzvanjalo v mislih, lep fant … Hm, dobil je kompliment in razlog za novo pivo. Zaradi Deborah je pozabil na Floro. Tudi zanjo je naročil guinnessa, a se je med njegovim dvorjenjem nekam izgubila.

Filip in Flora

Spoprijateljila sta se med prvim letnikom študija na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Filipu je bila všeč Florina življenjska zagnanost. Bila je radovedna kot majhen otrok. Tudi spraševala je kot majhen otrok. Ni briljirala z inteligenco, razen čustveno, a je na Filipa naredila vtis z iznajdljivostjo, iskrenostjo in dobrosrčnostjo.

Flora je že nekaj časa delala v znanem ljubljanskem nočnem lokalu, kjer so se njeni in Filipovi najboljši prijatelji pogosto zabavali do jutra. Tam so ob četrtkih preživeli tudi po deset ur. Filip je občudoval Florino natakarsko vnemo, njeno spretno vijuganje med mizami in sproščeno kramljanje z gosti. Uživala je v tem, precej bolj, kot v študiju. Ob koncu letnika je bil zaradi nje razjarjen. Uspel ji je namreč pogojni vpis v drugi letnik, pa čeprav ji je manjkalo precej izpitov, medtem ko sta Filipu manjkala zgolj dva. V obraz ji je povedal, da to ni prav, in se pritožil. Fakulteta mu je ugodila in vpisan je bil v drugi letnik.

__________________________________________________________

Foto: Jure Makovec

Avtor o avtorju

Že kot majhen sem vedel, da bom pisal, najprej kot novinar, potem pa … hm, morda celo knjiga. Leta 1996 sem na FDV diplomiral iz novinarstva, čez dve leti opravil še specializacijo iz komunikologije na University of Amsterdam.

Dolga leta sem delal kot novinar in urednik na Delu, predvsem sem pisal o šolstvu, tudi za Sobotno prilogo. Leta 2008 sem odšel na Finance in začel kmalu urejati modno in lifestyle revijo TRENDI. V tem času sem zelo od blizu spoznal svet modne industrije, ki me je zanimala tako močno, da sem lani spomladi ustanovil svojo modno znamko Alessio. S TRENDI sem končal, ko sem zapustil Finance in šel na samostojno pot.

Zdaj urejam lifestyle revijo Goodlife (izhaja z Delom) in časopis H.I.M. (Večer). Vmes sem naredil prvo kostumografijo za predstavo Artemisia, Srečanje, ki je doživela premiero leta 2021, in istega leta izdal avtobiografski roman Rumeni lakasti čeveljci. Vsebina se mi zdi nadvse primerna za bralke_ce Narobe.si. Morda si bi kdo lahko z mojim pisanjem pomagal_a, si odgovoril_a na kakšno vprašanje, ki jo_ga muči, se lažje odločil_a za homoseksualnost, bil_a bolj odločen_a na poti v življenje geja ali lezbijke.

Tags from the story
Written By
More from Aleš Čakš

Rumeni lakasti čeveljci – XIV. del

Objavljamo zgodbe iz avtobiografskega romana v nastajanju z naslovom Rumeni lakasti čeveljci...
Read More