Slovenia’s Next Best Drag

REPORT

Strupena salomejščina

»Jebi ga,« je rekla Salome, ko je na začetku četrtega nadaljevanja Slovenia’s Next Best Drag v K4 konec januarja povedala, da je Sanela, ena od štirih tekmovalcev, ki bi se morali pomeriti tisto noč, odšla »k unimi svojimi dol v Bosno«. Zaradi tega je bil četrtfinalni večer prekvalificiran v polfinalni večer, na katerem so se pomerili Afrodita, Fedora in Goran.

A še preden so na oder stopile zvezde večera, si je Salome vzela svojih pet minut za lastno promocijo. »Dobro izgledam, a ne,« je rekla, ko je občinstvu razkrila, da bo letos praznovala 40. rojstni dan. Po aplavzu, ki ga je za to dobila, je lahko dodala le eno. In tudi je: »Dr. Glumičić!«

Afrodita
 

Afrodito, Fedoro in Gorana – vsak od njih se je predstavil z dvema točkama – je ocenjevala tričlanska žirija: Miha Lobnik, Suzana Tratnik (ki jo Salome vztrajno naslavlja kot »dobitnico Prešernovega sklada« … kar celega sklada?) in Rebeka Dremelj. Ta je zatrdila, da bo kot predsednica »zafrknjena« in da ima kot miss še vedno deformacijo, zato bo dala največ točk »tistemu, ki bo najbolj hotel rešiti svet«.

V tej vlogi je bil očitno najboljši Goran, saj je bil zmagovalec večera. Med Afrodito in Fedoro pa je odločala dolžina aplavza. Več ga je dobila Afrodita in tako sta ona in Goran postala finalista tekmovanja.

Goran 
 

Finalni večer je bil na sporedu 17. februarja. K4 je bil takrat poln zvezdniških imen. Afrodito in Gorana, ki sta se predstavila vsak v treh nastopih, na koncu pa še – kot presenečenje – v duetu – so ocenjevali Nuša Derenda, Alenka Godec, Nina Osenar, Marlenna in Urša Fras.

Salomejini klikerji so včasih občudovanja vredni. Njeno vodenje seveda ni tako speglano, kot če bi gledali kakšnega drugega mario-voditelja, a njen strupen jezik – ki je sem in tja spravljal v nelagodje tudi del zvezdnikov v komisiji – udari s tako neposrednim humorjem, da se mu je  težko upreti. Je pa res, da so substance, v katere je namakala jezik, proti koncu večera udarjale vse močneje, kar je rezultiralo v inflaciji »pizd« in »pičk«. Teh je bilo na koncu že toliko, da jih je bilo preprosto preveč. »Zajebava me, kako vodim,« je Salome zabrusila Marlenni. »Če bi jaz govorila čisto slovenščino, bi te razturila! Jebiga, tale salomejščina je pač taka!« 

Tako Goran kot Afrodita sta blestela in izrabljena fraza, da je bilo delo komisije težko, je bila tokrat na mestu. V kombinatoriki različnih glasov – odločala sta tako komisija kot občinstvo – je na koncu zmagala Afrodita, pobrala naslov kraljice preobleke in v žep stlačila obljubljenih 1000 evrov. Delo se zanjo šele začenja, saj mora zdaj dobro negovati ime, ki si ga je ustvarila. Za Gorana, ki si že uspešno utira pot na odrih preobleke, pa je bilo sodelovanje na Slovenia’s Next Best Drag zgolj še en korak k večji prepoznavnosti in drugo mesto pravzaprav zmaga.

 

 A ne glede na vse to Salome ostaja v vrhu. Tudi zaradi tega, ker zna izkoristiti sleherno priložnost. Ko je namreč Goran imitiral Magnificovo Silvijo in je Marlenna povedala, da back vokale v tej skladbi poje Alenka Godec, je Salome stegnila jezik in rekla: »Alenka, jaz bom za svojo ploščo tudi rabila back vokale.« »Pridem,« je rekla Alenka … in Salome je skorajda fršlok. »Res prideš?« jo je potem z odra spraševala še cel večer – in Alenka je cel večer zatrjevala, da če nekaj obljubi, to tudi naredi. Alenka Godec bo torej pela stranske vokale na plošči, ki jo pripravlja Salome. In če ji vse to propade, ima na zalogi še eno idejo, ki ji jo je predlagala Rebeka Dremelj: »Ma, Salome, ti moraš izdat slovar salomejskega jezika!«

23. marca je bil v K4 zadnji del Slovenia’s Next Best Drag – ponovno snidenje vseh tekmovalcev. In zdaj bi bilo res škoda, da se ta zgodba prekine, kajti, kot je dejal Miha Lobnik, organizator roza večerov v K4, s tem tekmovanjem dokazujemo, »da obstaja več spolov, ne samo dva.« In takšne epohalne bitke je vedno treba biti skozi humor. Vedno znova.

Fotografije: Nada Žgank / Memento
 
[Slovenia’s Next Best Drag so omogočili generalni sponzor Durex, Cvetličarna Emporia in Restavracija Arboretum. Prireditev podpirata DIH in LEGEBITRA.] 
Tags from the story
Written By
More from Mitja Blažič

Zmagali smo

INTERVJU X, Y in Z proti Združenemu kraljestvu ali boji prof. Stephena...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja