Črna gora legalizirala partnerstva istospolnih parov

Pridružujemo se veselju in čestitamo skupnosti LGBTI v Črni gori, kjer so poslanke_ci z 42 glasovi ZA in samo 5 glasovi PROTI, izglasovale_i Zakon o življenjskem partnerstvu oseb istega spola.

Gre za zgodovinsko pomemben korak v boju za človekove pravice skupnosti v Črni gori. Danes so korak bližje svobodi, kot so bile_i včeraj, sporočajo aktivisti_ke in dodajajo, da bodo nadaljevale_i svojo pot, dokler ne dosežejo enakopravnosti na vseh področjih.

Sprejeti zakon določa, da se istospolni_a partnerki_ja lahko poročita, sdedujeta drug_a po drugi_em, imata skupno premoženje, pravico do pokojnine in socialne varnosti, pravico do obiskovanja v bolnišnici, skupaj skrbita za otroke, pa tudi obveznost, da skrbita za otroka partnerke_ja, v primeru odsotnosti oz. neobstoju bližnjih sorodnic_kov. Predlog ne vsebuje izrecne določbe o posvojitvi otrok, vendar pa omogoča skupno skrb za otroke ene_ga od partnerk_jev.

Tudi sam predsednik Črne Gore, Milo Đukanović, je pozdravil sprejetje zakona in ga pospremil z besedami: “Potrditev, da kot družba dozorevamo, sprejemamo in živimo raznolikost. Rojeni svobodni, z enakim dostojanstvom in pravicami.”

O novem zakonu tudi Daniel Kalezić, aktivist na področju LGBTI, v jutranji oddaji Boje jutra televizije TV Vijesti >>>

Tags from the story
Written By
More from Katja Šneler

Pride Ride Zagreb 2020

Kot odgovor na ignoriranje vladnih institucij ter inercijo predstavnic_kov krovnih organizacij, ki...
Read More