Danes tretje branje Družinskega zakonika

06loving.190

06loving.190V parlamentu danes poteka tretje branje Družinskega zakonika. Žal je odvisno zgolj od parlamentarne matematike, ali bo zakonik potrjen ali ne. To bržkone kaže na »cincanje« levih političnih opcij, ki načeloma podpirajo enakopravnost, ko pa z deklarativne ravni pridejo na konkretno (pritisk na gumb), pa ima marsikdo v bojazni za svojo politično kariero in kar je še takega vrsto pomislekov.

Kampanja za vse družine je danes izdala naslednjo izjavo za javnost:

“Vsemogočni Bog je ustvaril belo, črno, rumeno, malajsko in rdečo raso ter jih postavil na ločene kontinente. Razen vpletanja v njegovo ureditev ni razloga za tovrstne poroke. Dejstvo, da je rase ločil, kaže, da ni želel njihovega mešanja.”

Tako je januarja leta 1959 zapisal sodnik okrožnega sodišča v Virginiji (ZDA) Leon M. Bazile in temnopolto Mildred Loving ter njenega belopoltega soproga Richarda Perryja Lovinga obsodil na leto dni zaporne kazni (na sliki). Njun zločin: kršitev državne prepovedi medrasnih porok. Samo 8 let kasneje, 12. junija leta 1967, je vrhovno sodišče ZDA soglasno zavrnilo sodbo okrožnega sodišča v Virginiji zaradi rasne diskriminacije. Od znamenitega primera Loving proti Virginiji so medrasne poroke dovoljene po celotnih ZDA.

Tudi v tistem času so se na ulicah in trgih zbirali nasprotniki medrasnih porok. Njihovi argumenti so bili srhljivo podobni argumentom njihovih sodobnikov, nasprotnikov Družinskega zakonika. In vendar, če bi se danes, 44 let kasneje, pred parlamentom zbrali nasprotniki medrasnih porok, bi jih večina državljank in državljanov označila za rasiste. Najbrž bi se oglasila tudi varuhinja človekovih pravic in povedala, da je pri nas spodbujanje in razpihovanje rasnega sovraštva in nestrpnosti ali spodbujanje k neenakopravnosti zaradi barve kože, ne samo nedopustno, ampak tudi kaznivo. Zakaj je potem dopustno spodbujanje k neenakopravnosti na osnovi spolne usmerjnosti? Kako bomo na nasprotnike človekovih pravic gejev in lezbijk gledali čez 44 let?

Pri kampanji Za vse družine smo prepričani, da mora biti osnova za mirno, polnovredno in ustvarjalno sožitje prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije enakopravnost, spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter enake možnosti vsake posameznice in vsakega posameznika, ne glede na osebno okoliščino. V ustavo smo zapisali prepoved vsakršne diskriminacije, ustavno smo zapovedali enakost pred zakonom. Ne samo deklarativno, ampak zato, da bi vse to lahko živeli v vsakdanjem življenju. Zato pozivamo vse odgovorne, naj s sprejemom Družinskega zakonika prispevajo k odpravi sistemske diskriminacije istospolnih parov in družin in tako po 22-letnih prizadevanjih LGBT skupnosti in ob 20. letnici republike dokažejo, da smo zrela in napredna država in družba.

68-letna Mildred Loving je 12. junija 2007, ob 40. letnici sodnega primera Loving proti Virginiji, dejala: »Obkrožena s čudovitimi otroki in vnuki, ne mine dan, da ne bi pomislila na Richarda in najino ljubezen, najino pravico do poroke in koliko mi je pomenilo, da sem se lahko svobodno poročila z osebo, ki mi je bila tako dragocena. Čeprav so drugi mislili, da je napačna oseba zame. Verjamem, da bi morali imeti vsi v Ameriki, ne glede na raso, spol in spolno usmerjenost pravico do poroke. Vlada ne sme vsiljevati verskh prepričanj nekaterih drugim. Še posebej, če ta zanikajo državljanske pravice. Nisem političarka, vendar sem ponosna, da je Richardovo in moje ime na sodnem spisu, ki lahko pomaga okrepiti ljubezen, zavezo, pravičnost in družino, ki jo mnogi, črni ali beli, stari ali mladi, homoseksualci ali heteroseksualci iščejo v življenju. Podpiram pravico do poroke za vse.«

Kampanja Za vse družine! Mitja Blažič, koordinator

Written By
More from Uredništvo

Kaznovani zaradi homo poljubov

15. avgusta bo v nekaterih večjih ameriških mestih potekala protestna glbt-akcija množičnega...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja