EU o zaščiti človekovih pravic transspolnih oseb

t flag

Evropski parlament je pretekli mesec sprejel poročilo o enakosti spolov, ki je vključujoče do transspolnih oseb, kljub nasprotovanju konservativnih in desničarskih strank. Poslanke_ci so od Evropske komisije zahtevali strategijo za enakost spolov, saj zdajšnja s koncem letošnjega leta poteče. Prenovljena strategija bi po njihovem mnenju morala upoštevati in krepiti pravice različnih skupin kot so migrantke, pripadnice etničnih manjšin, romske ženske in transspolne ženske. Države članice EU so pozvale_i naj začnejo upoštevati horizontalno direktivo, ki izenačuje vse okoliščine, na podlagi katerih poteka diskriminacija, in ki pa je bila z letom 2009 zaustavljena.

V poročilu pozivajo Evropsko komisijo, da zagotovi pravno priznanje spola na celotnem območju EU. Komisijo in Svetovno zdravstveno organizacijo pa, naj se transspolne osebe preneha klasificirati kot duševno bolne in začne legitimirati in ne patologizirati raznolikosti spolnih identitet in izrazov v otroštvu. Prav tako so problematizirale_i diskriminacijo in nasilje, s katerim se soočajo transspolne osebe po Evropi zaradi svoje spolne identitete in spolnega izraza. Trenutno sicer še ni znano, ali bo nova strategija tudi sprejeta.

Evropski parlament se je znova izkazal za močnega zaveznika transspolnih oseb. Realizacija zahtev pa je odgovornost Evropske komisije. Richard Köhler iz Transgender Europe (TGEU) poudarja, da je nujno, da Komisija razvije novo strategijo za enakost spolov, kjer bo kot okoliščina prisotna spolna identiteta. Arja Voipio (TGEU) pa dodaja, da enakost spolov pomeni tudi enakost za transspolne osebe. Vzroke za transfobijo vidi v seksizmu, mizoginiji in spolnih stereotipih. Želi si strategije, ki bi odražala dejstvo, da je spol kontinuum, ne pa razdeljen na samo dva spola.

Transgender Europe poroča o še uspehu Evropske komisije na področju transspolnosti, saj ta izrazila pomembno stališče, in sicer, da so vse transspolne osebe zaščitene proti diskriminaciji. Pri Evropski komisiji pravijo, da mora biti obstoječa evropska zakonodaja za boj proti diskriminaciji na podlagi spola interpretirana na način, da se z njo proti diskriminaciji zaščitene vse transspolne osebe. Te zaenkrat niso posebej omenjene v evropski zakonodaji o enakopravnosti, čeravno naj bi se načelo o enaki obravnavi ne glede na spol nanašalo tudi na diskriminacijo na podlagi potrditve spola. V novem poročilu pa Komisija pravi, da mora biti obravnavana tudi diskriminacija na podlagi spolne identitete.

Agencija EU za temeljne pravice je opozorila, da zaščita pred diskriminacijo, ki je omejena zgolj na potrditev spola, ne vključuje približno 50 % transspolne populacije. Zato je priporočila, da se obstoječa zaščita razširi tudi na diskriminacijo na podlagi spolne identitete.

Köhler iz TGEU pravi, da pozdravljajo jasno opredelitev Evropske komisije glede spolne identitete, saj s tem niso več potrebna ugibanja o tem, koga točno zakonodaja ščiti. Prej je bilo to jasno samo za tiste transspolne osebe, ki so se odločile za pravne ali medicinske korake pri potrditvi spola, s čimer pa je bil izpuščen velik del transspolne skupnosti. Pri tem TGEU priporoča vpeljavo spolne identitete kot zakonsko zaščitene okoliščine na evropski in državni ravni. To bi po mnenju Arje Voipio prispevalo k večjemu razumevanju in uporabi načela enakosti spolov za vse transspolne osebe.

Strinjamo se s predstavnicama_koma Transgender Europe, da sta se tako Evropski parlament kot tudi Evropska komisija izkazala za podpornika in zaveznika transspolnih oseb. Posebej pomembno se nam zdi, da so oboji prepoznali spolno identiteto kot ključno okoliščino za zagotavljanje zaščite človekovih pravic vsem transspolnim osebam. Korak naprej pa bi bilo tudi, če bi kot ključno okoliščino za zagotavljanje človekovih pravic vsem transspolnim osebam prepoznali tudi spolni izraz.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Ana Grm

Irska sprejela nov zakon o pravnem priznanju spola

Irski parlament je včeraj, 15. julija, sprejel novo zakonodajo na področju pravnega...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja