Evropski parlament o pravicah transspolnih oseb

ruel

ruelEvropski parlament je danes potrdil in sprejel poročilo Odbora za pravice žensk in spolno enakopravnost, v katerem je objavljena analiza politik Evropske unije na področju zagotavljanja enakopravnosti moških in žensk v obdobju od 2006 do 2010. Poročilo poudarja, da je potrebno večjo pozornost posvetiti vprašanjem diskriminacije na osnovi spolnega izraza in posebej izpostavlja diskriminacijo, ki jo posamezniki doživljajo na osnovi svoje spolne usmerjenosti in/ali spolnega izraza.

Poročilo poziva evropske institucije, naj v bodoča prizadevanja za zagotavljanje spolne enakopravnosti vključijo tudi nevladne glbt-organizacije, poudarja, da bi morala biti možnost spremembe spola dostopna vsem in vključena v sheme zdravstvenega zavarovanja, hkrati pa poziva, da je potrebno v bodoča prizadevanja za spolno enakopravnost vključiti tudi vprašanja spolne identitete in spremembe spola.

Sprejetje tega poročila je ključnega pomena za pozicijo transspolnih oseb v Evropski uniji in za razpravo o človekovih pravicah teh oseb. Evropski poslance Raül Romeva i Rueda (na sliki) in podpredsednik glbt-skupine, ki deluje v okviru Evropskega parlamenta, je ob sprejetju poročila poudaril, da je »Evropski parlament danes pokazal, da pravice transspolnih oseb niso nič manj pomembne od pravic preostalih državljanov in državljank.«

S sprejetjem poročila je Evropska komisija zavezana, da v svojih nadaljnjih korakih na področju zagotavljanja spolne enakopravnosti upošteva tudi prej omenjena priporočila.

Več:

Poročilo Odbora za pravice žensk in spolno enakopravnost >>>


Written By
More from Uredništvo

Kazenska ovadba zaradi homofobičnega napada

Slovenska tiskovna agencija danes poroča o razpletu napada na britanskega turista Oliverja...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja