Zadnje 14

slovaska_150

Na Slovaškem so konec maja organizirali prvo Parado ponosa. Seveda so se ob tem nasprotniki tovrstnih parad počutili dolžne, da so v udeleženke in udeležence parade metali kamenje, jajca in dimne bombe. Več sto protestnikov – med njimi tudi člani desne politične ljudske stranke Naša Slovaška in neonacisti – se je zapletlo tudi v fizičen obračun s policijo. Osem ljudi je bilo pridržanih.

Eden od organizatorjev parade, Peter Weisenbacher je izrazil razočaranje, da policiji ni uspelo zaščititi udeleženk in udeležencev parade. Teh je bilo nekaj čez tisoč.

poklici_150Poleg knjig, ki izhajajo v »naših« zbirkah Lambda in Vizibilija pri založbi Škuc, vam za lenobne poletne dni v branje priporočamo tudi prvenec Andréa Acimana Pokliči me po svojem imenu, ki je v slovenskem prevodu pred kratkim izšel pri založbi Modrijan. Pokliči me po svojem imenu je zgodba o sedemnajstletnem Eliu in štirindvajsetletnem Oliverju in o tem, kar se med njima zgodi tisto poletje, ko je Oliver gost v hiši Elijevih staršev.

Islandski parlament je 11. junija sprejel spremembo zakona, po kateri je islanda_150poroka mogoča tudi med osebami istega spola. Islandija je s tem postala sedma država v Evropi, ki omogoča tovrstne poroke. Primer je zanimiv tudi zaradi tega, ker omenjena sprememba zakonodaje – za razliko od tega, kar doživljamo pri nas – ni vzbudila nobenega protesta; parlamentarci so namreč soglasno – brez glasu proti – sprejeli zakon, ki omogoča homoseksualne poroke. Islandija je tudi edina država na svetu, kjer vlado vodi razkrita lezbijka Johanna Sigurdardottir (na sliki).

Slovenija je na »mavričnem zemljevidu« Evrope po raziskavi ILGA Europe – glede na sprejeto glbt-zakonodajo – na sedemnajstem mestu. Na prvem mestu je Švedska. Več: www.ilga-europe.org in www.narobe.si

medved_150Študentski zbor ŠOU v Ljubljani je v začetku junija sprejel Resolucijo o družinskem zakoniku, s katero je podrl predlog Družinskega zakonika, ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Kaja Medved, ministrica za socialo in zdravstvo ŠOU (na sliki), je ob tem dejala: »’Vprašanje družinskih razmerij je za študente pomembno, saj si bodo different_150mnogi študentje v bližnji prihodnosti ustvarili družine, nekateri tudi istospolne. Te so sicer že danes v Sloveniji dejstvo, pred katerim si ne moremo zatiskati oči, njihovi otroci pa nimajo enakih pravic kot njihovi vrstniki staršev različnega spola.«

Univerza v Cambridgeu je v sodelovanju z nevladno organizacijo Stonewall opravila raziskavo med 80 otroki, ki odraščajo v istospolnih družinah. Raziskava je pomembna zato, ker prinaša pričevanja otrok iz istospolnih družin. Eden od njih je raziskovalcem povedal: »Imam starše, ki me imajo radi. Ni pomembno, ali so moški ali ženske.« Raziskava je pokazala na veliko prisotnost homofobičnega nasilja v šolah v Veliki Britaniji, katerega žrtve so učenke in učenci ter dijaki in dijakinje ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali družino, iz katere izhajajo. Raziskavo »Different Families« lahko dobite tule na spletni strani www.stonewall.org.uk.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Slika

  Aleš Oblak Družinski portreti    foto: Aleš Oblak   Lanskoletno parado...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja