Evropski parlament se je zavzel za LGBT pravice na Balkanu in v Turčiji

LGBT pravice

LGBT praviceV letnih poročilih o napredkih držav, ki kandidirajo za članice Evropske unije, so poslanci in poslanke Evropskega parlamenta pripravili poročila o pravicah GLBT oseb za Hrvaško, Črno Goro, Srbijo, Kosovo in Turčijo.

Evropski parlament priporoča Hrvaški, da posvetijo več pozornosti diskriminaciji, netoleranci in zagotavljanju svobodnega izražanja vsem manjšinam, vključno z LGBT osebami.

V zvezi s Črno Goro Evropski parlament odobrava povečan napor vlade na področju spolnih usmerjenosti in spolnih identitet pri sodelovanju z nevladnimi organizacijami in sosednjimi državami. So pa poslanke in poslanci Evropskega parlamenta hkrati izrazili tudi obžalovanje zaradi fizičnih in psihičnih napadov na LGBT osebe.

V primeru Srbije je Evropski parlament izpostavil pomembnost boja proti sovražnemu govoru, grožnjam in fizičnim napadom. Še posebej so zaskrbljeni zaradi ponavljajočih se odpovedi parad ponosa v Beogradu in predlagajo, da državni organi izdelajo načrt, kako bodo povečali količino znanja in razumevanja GLBT pravic, se spopadli s homofobijo in izboljšali varnost.

Diskriminacija in napadi na Kosovu zbujajo številne skrbi, še posebej zaradi neučinkovitih ukrepov vlade in policije. Evropski parlament priporoča sprejem celovitih protidiskriminacijskih zakonov, ki bodo vključevali tudi skupine seksualnih orientacij in spolnih identitet.

Pri Turčiji so poslanke in poslanci Evropskega parlamenta zaskrbljeni zaradi osnutka protidiskriminacijskega zakona, ki je še zmeraj izključujoč na področju spolnih orientacij in spolnih identitet. Transseksualni državljani in državljanke pa so še vedno žrtve fizičnega nasilja in umorov v nadpovprečnih razsežnostih.

Omenjeno poročilo Evropskega parlamenta je pa prvo tovrstno poročilo, za katerega ni nobena politična skupina zahtevala odstranitev odstavkov, ki se nanašajo na GLBT pravice in resolucije.

Urška Balažic

Vir:
European Parliament Intergroup on LGBT Rights >>>

Written By
More from Uredništvo

Francoski senat o zakonu, protestniki in protestnice na ulicah

Med obravnavo francoskega senata o zakonskem predlogu za enakopravne poroke so v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja