Recenzije: Film 14

Novo na DVD … v tujini

 

hana_120Hannah Free

Produkcija: ZDA, 2009
Scenarij: Claudia Allen
Režija: Wendy Jo Carlton
Igrajo: Sharon Gless, Maureen Gallagher, Kelli Strickland

 

Hannah in Rachel sta odraščali v istem podeželskem mestecu in zaradi tradicionalnih pričakovanj in strahu svoje ljubezni nista mogli izživeti. Hannah je postala odločna ženska pustolovskega duha, Rachel pa gospodinja, polna dvomov in negotovosti. Ob prehodih med sedanjostjo in preteklostjo nam film pokaže, kako je njuno razmerje preživelo Rachelino poroko, Hannina potovanja, vojno in družbene ovire. Na stara leta sta v isti bolnišnici. Rachel je v komi, Hannah pa na zahtevo njene hčere, ne sme k njej.

Edino, kar je morda posebej omembe vredno, je Sharon Gless (mama Debbie iz ameriških Moških zadev). Zgodba je sama po sebi neizvirna, a vseeno zanimiva snov za romantične duše, pa tudi mestoma ganljiva in zabavna. Ampak film, če odmislimo več kot spodobno fotografijo, deluje kot ena tistih radijskih iger, ki smo jih nekoč poslušali ob deževnih nedeljah (ne preseneča, da režiserka izhaja prav z radia). In pozna se, da je posnet po gledališki drami, kar ni dobro.

Ocena: ♦

Luka Pieri

 

lola_120In potem je prišla Lola

Produkcija: ZDA, 2009
Režija: Ellen Seidler, Megan Siler
Igrajo: Ashley Sumner, Cathy DeBuono, Jill Benett, Jessica Graham

 

Med tekom po ulicah San Francisca spremljamo talentirano, uspešno, a zmedeno fotografinjo Lolo (Ashley Sumner), ki mora pravočasno priti na pomemben sestanek s stranko Danielle (Cathy DeBuono) in tudi s svojo novo (potencialno) punco Casey (Jill Benett). Toda kot ponavadi je Lola pozna, saj Lola ne mara, da kdo pritiska nanjo – ne poslovno in ne zasebno. Odtod tudi polno njenih metafor, kot so: potrebujem več časa, rada imam okna …in brez obveznosti, seks je komunikacija in rada komuniciram.

Film In potem je prišla Lola je zabavna in hudomušna pripoved o bolj ali manj resnih vidikih lezbičnega seksa in kaj je potrebno, da neobvezen seks in druženje prerasteta v (trajno) razmerje ali t. i. plastično seksualnost in sotočno ljubezn, kakor pravi Giddens postmodernim intimnim zvezam. Film prav tako med seboj uspešno kombinira različne tehnike: akcijo, animacijo in »still fotografijo«.

Ocena: ♦

Katarina Majerhold

 

dreams_120Running on Empty dreams

Produkcija: ZDA, 2009
Scenarij in režija: Nitara Lee Osbourne
Igrajo: Kathleen Benner, Rachel Owens, Jose Rosete

 

Scenaristka in amaterska športnica Sydney Hariss (Kathleen Benner) je poročena s Coreyjem Harrisom (Jose Rosete). Njun zakon ni pretirano srečen, saj se Corey bolj posveča službi in svojim spominom na vojne dni s kolegi v Zalivu kot pa ženi in sinu. Nekega dne udari novica, da ima Sydney raka. Ob primernem zdravljenju bo preživela, toda za to Sydney in Corey potrebujeta denar, ki pa ga Coreyjeva slabo plačana služba ne prinaša. Tako ji preostane le še šest mesecev življenja.

Med tem časom Sydney išče možnosti za dodatni zaslužek, (na)piše scenarije za filme, se sooča s smislom svojega življenja in med iskanjem sorodne duše naleti na sosedo samohranilko Jane (Rachel Owens) z dvema otrokoma, v katero se globoko zaljubi. Glavna junakinja ima nato, kakor vedno, dileme o lezbični ljubezni zaradi religiozne vzgoje, boji se zapustiti moža in sina ter razkriti ljubezen do ženske. In kot da to ne bi bilo dovolj, se mora glavna junakinja pri vsem tem še boriti za lastno življenje.

Film je dramatična pripoved o odkritju prave ljubezni in ceni, ki jo mora ta plačati.

Ocena: ♦

Katerina Majerhold
Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

ŠKUC-Magnus vas vabi na preventivno cepljenje

Ponujamo vam možnost brezplačnega cepljenja proti hepatitisu A+B (HAV,HBV) ali samo proti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja