Homofobični napadi v Beogradu

beograd1

beograd1Srbska hetero-homo naveza (Gej strejt alijansa) je sporočila, da je v zadnjem času v Beogradu prišlo do dveh napadov na geje in lezbijke.

Sredi julija je nekdo v gejevski klub »Hrabro srce« ob dveh zjutraj vrgel solzivec. Klub so takoj zatem izpraznili, očividci pa poročajo o neprofesionalnem odnosu policije. Ta naj bi se smejala prestrašenim obiskovalcem kluba.

Drugi incident se je zgodil v začetku avgusta. Na nočnem avtobusu je bila napadena tridesetletna lezbijka N. A., ki se je skupaj s svojo partnerico vračala domov. Skupina napadalcev (nogometni navijači Crvene zvezde), med katerimi sta bili tudi dve ženski, je lezbični par najprej verbalno napadla z žaljivimi opazkami, ko pa se je N. A. temu uprla, so jo fizično napadli. Brcali so jo v trebuh, glavo in hrbet, pri tem na nihče na avtobusu, vključno z voznikom, ni storil ničesar, da bi se napad končal. Končala sta ga dva policista, ki sta vstopila na avtobus. Vendar po napadu nista aretirala napadalcev, pač pa sta na policijsko postajo odvedla ranjeno N. A., ki so jo v priporu držali še nadaljnjih dvanajst ur! Šele potem je lahko poiskala medicinsko pomoč. Utrpela je pretres možganov in poškodbe na glavi, trebuhu in nogah.

»Gej strejt alijansa« opozarja, da se v času pred in po paradi ponosa – ta je napovedana za 20. septembra – število homofobičnih incidentov lahko poveča. Zato bodo vztrajali pri tem, da država, še posebej pa policija zagotavlja varnost glbt-skupnosti v Srbiji.

Prva in do sedaj edina parada ponosa v Beogradu je bila organizirana leta 2001 (teden dni pred prvo parado ponosa v Ljubljani), vendar so jo krvavo zatrli nogometni navijači, nacionalisti in tistih, ki jih je proti homoseksualcem angažirala cerkev. Policija napadov ni preprečila in se na začetku sploh ni želela vmešavati v spopade.

Več:

Oglejte si kratki dokumentarni film “Mentalitet” o prvi paradi ponosa v Beogradu >>>

Spletna stran Gej strejt alijansa >>>

Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Knjiga 16

KNJIGA   Lesk umetnosti površine Andy Warhol, Filozofija Andyja Warhola, prevedla Lili...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja