Izključujoči Stonewall

Sylvia in Marsha (http://www.autostraddle.com/)

Filmske upodobitve zgodovinskih dogodkov vedno vzbujajo mešane občutke in pomisleke glede realistične upodobitve dogodkov in prikazovanja resnice: kako so se stvari v resnici zgodile. Vendar je treba pri tem poudariti, da je čas absolutnih resnic mimo in da je resnic več. Ljudje, ki so del zgodovine, so na različne načine prišli do dogodkov, ki so jih združili, zato ne gre jemati ene zgodbe kot edine pravilne, kar režiser prihajajočega filma Stonewall Roland Emmerich, očitno ni uspel dojeti.

Napovednik filma, ki bo izšel 25. septembra, je izzval številne kritike in bojkot nebelih LGBT* oseb in njihovih podpornic_kov. V samem napovedniku se tako pojavita samo dve temnopolti osebi, ki delujeta kot okras belemu svetu. Ravno toliko, da so si ustvarjalci_ke filma odplačali odpustke za reprezentacijo temnopoltih ljudi. Kritika gre predvsem režiserju velikih uspešnic, kot so Dan po jutrišnjem, Godzilla in Dan neodvisnosti, Rolandu Emmerichu, ki je tudi sam razkrit gej. Bel cis gej srednjih let. Emmerich je dejal, da je sicer prebral nekaj literature o Stonewallu, vendar očitno ne dovolj. Nezmožnost kritičnosti do lastne pozicije in privilegijev je neoprostljiva. Sploh, če vzamemo v obzir zadnje dogodke v ZDA, ki so povezani s temnopoltimi osebami od Fergusona, Bostona, požiganja temnopoltih cerkev ne jugu, izganjanja temnopoltih prebivalk_cev iz gentrificirajočih se četrti in nasilja nad nebelimi trans ženskami.

In ravno nebele trans ženske in kraljice_i preobleke (po domače drag queeni in drag kingi) so tiste, ki so bile v prvih vrstah, tiste, ki so začele upor v Stonewallu. Silvia Rivera in Marsha P. Johnson sta bili tam, ko so zalučali prvo opeko. Ravno Marsha je bila tista, ki je po navedbah Davida Carterja v biografiji o Stonewallu, z vsem skupaj zares začela. Skupaj s Sivio Rivero sta v naslednjih letih postali zagovornici pravic LGBT*oseb, še posebej pravic transspolnih oseb, čeprav so ju kaj kmalu beli geji odrinili iz središča LGBT* boja, ki je potem ostal samo gejevski in lezbični, kar se zrcali v tem, da so v ZDA (in posledično po vse svetu) postale istospolne poroke alfa in omega LGBT* gibanja. V filmu Silvie Rivere, sodeč po napovedani igralski zasedbi, ne bo, Marsha pa bo nastopila v stranski vlogi.

Emmerich,  je dejal, da je film delo ljubezni in da bo občinstvo, ko bo jeseni videlo film, opazilo, da resnično časti resnične aktivistke_e. Vendar bo režiser očitno  javnosti predstavil film, ki ne bo prikazal vse raznolikosti Stonewalla in oseb zaslužnih za preboj. Ravno zato so mnoge nebele transspolne osebe in njihove podpornice_ki napovedale bojkot filma, ker bodo očitno, kot že tolikokrat doslej prezrte, in mi jih pri tem podpiramo.

Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

Zakaj umirajo transspolne ženske?

Do sedaj je bilo v ZDA zabeleženih 17 umorov transspolnih žensk in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja