Kampanja “Za vse družine” ob dnevu človekovih pravic

vsedruzine_web_flyer

vsedruzine_web_flyerKampanja “Za vse družine” je ob podpori desetih nevladnih organizacij in političnih podmladkov ob današnjem Svetnovnem dnevu človekovih pravic objavila izjavo za javnost. Podpisniki so poudarili, da je sprejetje novega Družinskega zakonika nujno za odpravo diskriminacije in izključevanja.

Objavljamo celotno izjavo:

Partnerji kampanje »Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.« opozarjamo na dejstvo, da je Slovenija demokratična država, kjer sta svoboda odločanja in prepoved diskiminacije ustavno varovani kategoriji.

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic zato poudarjamo, da je prav zdaj skrajni čas za sprejetje Družinskega zakonika, saj ta celovito ureja področje družinskega prava, zagotavlja varstvo koristi in pravic vseh otrok, odpravlja sistemsko diskriminacijo na osnovi spolne usmerjenosti in sledi nedavni odločbi ustavnega sodišča o 22. členu ZRIPS.

Ocenjujemo, da sta varstvo pravic vseh otrok ter izenačitev dolžnosti in pravic istospolnih in raznospolnih partnerjev nujni, če si želimo napredka v procesu demokratizacije in pluralizacije Slovenije. Hkrati Družinski zakonik zakonodajo smiselno prilagaja dejanskemu stanju na področju družinskih razmerij.

Nov Družinski zakonik bo tako na zakonodajni kot tudi na ravni družbenih in medosebnih odnosov zagotovil in pospešil procese odpravljanja diskriminacije in izključevanja. Samo v solidarni družbi, v družbi spoštovanja sebe, drugih in temeljnih človekovih pravic, lahko posamezniki in posameznice razvijemo in uresničimo svoje potenciale ter s tem prispevajo k splošnemu družbenemu razvoju.

Kampanja Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.

DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti, Andrej Habjan, Mitja Blažič

Društvo informacijski center LEGEBITRA, Jasna Magič, Simon Maljevac, Miha Lobnik

Mirovni Inštitut, mag. Neža Kogovšek, dr. Roman Kuhar

Društvo Parada ponosa, Petra Salaj

Amnesty International Slovenije, Polona Jaunik

Zavod za kulturo raznolikosti Open, dr. Barbara Rajgelj, mag. Nina Hudej

Mladi Forum, Sanja Bajramović

Zares Aktivni, Vasja Simić

Mladi liberalni demokrati, Borut Cink

Škuc LL, Nataša Sukič

Written By
More from Uredništvo

KAVARNIŠKI VEČER – Impro glasbeni večer s Kikijem

  Kdaj? Četrtek 8. oktober 2015 Kje? Klub Tiffany Kavarniške večere nadaljujemo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja