Srečanje podpornikov in podpornic DZak

zakljucno_srecanje_DZak_300

zakljucno_srecanje_DZak_300Danes so se na Prešernovem trgu v Ljubljani na javnem srečanju zbrali podpornice in podporniki Družinskega zakonika. Dogodka so se med drugim udeležili pediater Rajko Kenda, sociologinja, Milica Antić Gaber, gledališčnik Andrej Rozman Roza, pravnica Neža Kogovšek Šalamon, sociologinja Maca Jogan, predsednica Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Ana Pleško, predstavnik Društva študentov psihologije, predstavnica Društva psihologov Slovenije, Ivan Svetlik, Katarina Kresal, Majda Širca, Ivan Svetlik, Aleš Zalar ter kandidata za ljubljanskega župana Zoran Janković in Vito Rožej.

Neža Kogovšek Šalamon je dejala, da je zakonik natančno prebrala, zato ne vidi druge možnosti, kot da zakonik podpre. Dodala je, da vsak, ki je storil enako, ne more ravnati drugače. “Verjamem, da vsi tisti, ki smo za enakopravnost, za nediskriminacijo, za strpnost, za vključujočo družbo, lahko glasujemo le za,” je poudarila. Po njenem mnenju so v ozadju argumentov proti zakoniku homofobija, nestrpnost in sovraštvo do istospolno usmerjenih oseb.

Rajko Kenda s Pediatrične klinike v Ljubljani je dejal, da je med zagovorniki in nasprotniki zakonika “brezno, globoko stoletja” in čas je že, da to prekinemo. Dejal je tudi, da se bo vsak, ki je v zadnjih tednih spremljal manipulacije in ki ima malo občutka za trezno razmišljanje, zlahka odločil, kako ravnati v nedeljo. Upa, da bo za zakonik glasovalo čim več ljudi.

Milica Antić Gaber e vesela, ker so ugotovitve sociološke stroke našle pot do zakonodajalca, prav tako pa bi bila zelo vesela, če bi v nedeljo prišlo čim več ljudi in se opredelilo za zakonik, saj ta prinaša boljše rešitve, kot so tiste, ki so trenutno v veljavi..

Ivan Svetlik: “Zdaj so na vrsti ljudje. Upam, da so vas tako ministrstvo in parlament kot tudi naše gibanje za zakonik že dovolj prepričali, da boste v polni meri v nedeljo glasovali za.” Upa, da si ljudje ne bodo pustili vzeti svobode odločanja o tem kako, s kom in kje želijo živeti ter hkrati ne bodo pristali na to, da bi posamezne državljane nas podlagi zakonov obravnavali neenakopravno.

Andrej Rozman Roza ne ve, zakaj bi sploh bil proti zakoniku in zakaj bi se morali otroci razlikovati po tem, v kakšni družini živijo. Meni, da je malo nesramno, če bi družine delili na družine, ki so družine, in družine, ki to niso. Raznolikost je naravna, zato je moramo spoštovati, je še dodal.

Maca Jogan: “Vabim vas, da se v nedeljo udeležite referenduma in da povabite vse svoje prijatelje, da glasujete za in da ne pristanete na tista zavajanja, ki vidijo obstoječi zakonik skozi očala najrazličnejših pošasti, ki naj bi se zgodila in ki vodijo dobesedno v pogin ne samo slovenskega naroda, ampak celega sveta.”

Written By
More from Uredništvo

Geštalt terapevt, Kevin McCann: Kot gej moram vedno presojati okolje, ali je dovolj varno

»Star sem 45 let in se v javnosti še nikoli nisem sproščeno...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja