Kompromisni predlog je gnil kompromis

jabolko

jabolkoOb današnjem nadaljevanju seje Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri poteka drugo branje Družinskega zakonika, je Kampanja za vse družine izdala izjavo za javnost z naslovom »Kompromisni predlog je gnil kompromis«. Izjavo objavljamo v celoti:

Pri kampanji »Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.« ocenjujemo, da je kompromisni predlog Družinskega zakonika znaten korak nazaj pri odpravljanju sistemske diskriminacije istospolnih parov in družin. Novi predlog ureditve partnerskih in družinskih razmerjih namreč ohranja diskriminacijo istospolnih parov in družin, saj istospolnim parom onemogoča enakopravnost pri postopkih posvojitve (s tem ko prepoveduje dostop do upravnega postopka, v katerem se za vse potencialne posvojitelje šele ugotavlja primernost za posvojitev) in to utemeljuje izključno z osebno okoliščino spolne usmerjenosti. To je v izrazitem nasprotju s 14. členom ustave, ki diskriminacijo na osnovi osebnih okoliščin, med katere sodi tudi spolna usmerjenost, izrecno prepoveduje. Kompromisni predlog ohranja tudi simbolno drugorazrednost istospolnih partnerstev, saj tovrstna življenjska razmerja ločeno ureja v novem, posebnem, ločenem členu za istospolne pare. Razlog za takšno segregacijo je ponovno izključno osebna okoliščina, saj so pravne posledice obeh ureditev praktično enake.

Obžalujemo dejstvo, da vladajoča koalicija v poldrugem letu, kolikor je predlog Družinskega zakonika v obravnavi, ni zbrala dovolj politične volje za to, da bi uvedla dejansko enakost pred zakonom na področju družinske zakonodaje za vse državljanke in državljane. Levosredinska koalicija ni prisluhnila argumentom razvojno-psihološke, sociološke, antropološke, socialne in pravne stroke, ki je v številnih študijah in raziskavah, mnenjih in priporočilih ocenila, da ni nobenega razloga za ohranjanje diskriminacije istospolnih parov in družin v slovenski družinski zakonodaji. Predlagani kompromisni predlog Družinskega zakonika ne sledi duhu aktualnih odločitev sodne veje oblasti, ki je že v dveh primerih priznala tujo sodno odločbo o posvojitvi v istospolno družino, kot skladno z javnim redom v Republiki Sloveniji. Dodatno so sodišča jasno izrazila dvom v ustavnost tovrstne ureditve pri nas. Ustavno sodišče je 22. člen Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti označil za neustavnega in parlamentu naložil odpravo neustavnosti v roku šestih mesecev. Rok se je iztekel januarja 2010.

Z uveljavitvijo kompromisnega predloga zakonodajalec v javni red vnaša pravno zmedo, saj bodo istospolni partnerji lahko posvajali otroka partnerja, skupaj bosta partnerja lahko posvojila otroka v tujini, ne bosta pa smela otroka skupaj posvojiti doma, kar je svojevrsten pravni nesmisel.

Pri kampanji Za vse družine! obžalujemo, da svobodomiselne politične stranke v več kot 20-ih letih, odkar si gejevsko, lezbično, biseksualno in transspolno (LGBT) gibanje prizadeva za odpravo institucionalne diskriminacije istospolnih parov in družin, ni uspelo zbrati dovolj volje in poguma, da bi to vprašanje dokončno uredilo. Nelagodje ob urejanju enakopravnosti za istospolno usmerjene je očitno veliko močnejše od deklarativne svobodomislenosti in človekoljubnih idealov. To se kaže tudi v dejstvu, da se predsednik vlade Borut Pahor v vsem obdobju sprejemanja Družinskega zakonika niti enkrat ni odzval na številne pobude za srečanje in pogovor z LGBT nevladnimi organizacijami. Očitno odprava diskriminacije istospolnih državljank in državljanov ni med prioritetami in interesi trenutnega predsednika vlade.

Pri kampanji Za vse družine smo zakrbljeni ob dejstvu, da so svobodomiselne politične stranke popustile pod populističnimi pritiski konservativnih političnih, civilno-družbenih in religioznih skupin, ki so z dokazanimi lažmi, načrtnimi napačnimi interpretacijami znanstvenih izsledkov, zavajanjem, širjenjem moralne panike in demonizacijo homoseksualnosti očitno uspele ubraniti diskriminatorno ureditev družinskih razmerij v Republiki Sloveniji. S kompromisnim predlogom pa vlada nazadnjaškim civilnim in političnim gibanjem na široko odpira vrata za uvajanje še dodatnih restrikcij in diskriminacij, kot je na primer napovedana pobuda za spremembo ustave, v katero naj bi zapisali, da je zakonska zveza izključno skupnost moškega in ženske. Konservativne politične, civilno-družbene in verske skupine so namreč jasno zaznale strah in neodločnost trenutne vladajoče koalicije pri nediskriminatornem urejanju družinske zakonodaje, zato so ob izražanju stališč o kompromisnem predlogu Družinskega zakonika, nemudoma požrle večkrat javno izraženo prepričanje, da socialne pravice istospolnih parov in posvojitev otroka partnerja niso problematični.

Čudi nas, da so vse politične stranke pri sprejemanju Družinskega zakonika popolnoma zanemarile nujnost takojšnjih sprememb zastarele in defunkcionalne družinske zakonodaje. Spremembe so urgentne zaradi zaščite otrok pri postopkih razvez, dodelitev v skrbništvo, plačevanja preživnin, nasilja v družini, spolnih zlorab otrok itn. Prav aktualni primer deklice s Koroške je med najbolj svežimi dokazi, kako nujno potrebujemo nov Družinski zakonik. Politika pa je vprašanje Družinskega zakonika zreducirala na vprašanje pravice istospolnih parov do posvojitev. Takšen redukcionizem je eklatanten dokaz, da pravice otrok dejansko niso osrednja skrb ne levice, ne desnice.

Pri kampanji Za vse družine izražamo veliko zaskrbljenost nad trenutnimi procesi pri urejanju družinske zakonodaje, zavedamo pa se, da so možni še bolj črni scenariji. Eden takih je ohanitev statusa quo in trenutno veljavnega zastarelega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij in diskriminatornega Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti.

Kampanja Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.

Written By
More from Uredništvo

»Človek je mehurček«

Evropska prestolnica kulture je v tem tednu gostila priznanega belgijskega umetnika Jana...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja