Lubin: “Telo osebe, ki teče, je telo osebe, ki teče”

Lubin

Šport je (še vedno) eno izmed področij, ki zelo togo gledajo na spol, saj pozna le kategoriji moških in žensk. Korak Lauren Lubin (na fotografiji), ki se je javno razkrila kot prva spolno nevtralna oseba v športu, pomeni velik napredek.

Šport je namreč neločljivo povezan z „gender policing“ – mehanizmom preverjanja, nadzorovanja in opominjanja posameznice_ka, da pripada določenemu spolu, predvsem spolu v okviru binarnega sistema. Mehanizem posameznice_ke opominja, da se ne vedejo in ne delujejo v skladu s pričakovanju glede na ob rojstvu pripisan spol, ki jim je bil določen na podlagi genitalij. Tako, na primer, lahko transspolna ženska velikokrat doživi nasilje, ko obišče žensko stranišče, saj ji ljudje z mimiko obraza, kretnjami in žaljivkami pokažejo in povedo, da sodi drugam, samo zato ker predvidevajo, da ima penis.

Lubin izpostavlja, da se v športu predvideva, da mora imeti oseba neko spolno določeno telo, ampak v resnici lahko tekmuje kdor koli: »Telo osebe, ki teče, je telo osebe, ki teče.«

Lubin je kot prva javno razkrita spolno nevtralna oseba v športu še dejala, da s svojim razkritjem sporoča športnemu svetu, da se mora spremeniti način, na katerega gledamo na šport.

Več o Lauren Lubin in njenem aktivizmu v športu si lahko ogledate na spletni strani You Tube v sklopu PBS-ove serije First Person (Prva oseba).

Viri: 
Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

SFC odgovarja na odprto pismo Mozetiča

Direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar se je odzval na odprto pismo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja