Modri nasveti našega predsednika

MEDIAŠIT

Jana

Prenovljeno vloga predsednika države Janeza Drnovška, ki se je iz politika in ekonomista prelevil v pravičnika in mirovnika – in pri tem še vedno ostal politik –  so med drugim izkoristili tudi pri reviji Jana, za katero občasno kot modrec in pravičnik razsoja o takšnih in drugačnih dilemah, o katerih ga sprašujejo bralke in bralci. »Klepeta s predsednikom« – tako se imenuje rubrika – si je zaželela tudi 62-letna Janja, ki se je predsedniku potožila, da sta se v njen blok preselila dva moška, ki sta homoseksualni par, saj, kot piše, »se včasih poljubita in objameta in sploh se obnašata, kot da nas ni«. Ne samo, da naj bi to motilo vse, ki stanujejo v tem bloku (prepričan sem, da je naredila anketo med stanovalci in svojo trditev lahko argumentirano potrdi!), skrbi jo predvsem za njeno vnukinjo, ki česa takega – poljuba med dvema moškima – nikakor ne sme videti. Seveda je dodala, da je strpna in da nima čisto nič proti homoseksualcem, a, za voljo ljubega boga, naj tega ne počnejo pred njenimi očmi. Njeni prijatelji, ki ji pravijo, naj se pomiri, pa, zatrjuje Janja, »sploh ne vedo, kako je to, če se ti dva moška poljubljata pred očmi«.

Dilema, ki jo izpostavlja Janja, je stara in prežvečena tema, s katero bo – bi človek pričakoval – predsednik države opravil z levo roko. A ujel se je v isto zanko, ob katero se spotika tudi Janja in skorajda je težko verjeti, da je predsednik res tako slep oziroma – recimo bobu bob – homofobičen. Resda v svojem odgovoru najprej zapiše, da »moramo spoštovati človekovo svobodo in ne posegati v njegovo zasebnost«, a hkrati doda, da »javno in velikokrat že kar demonstrativno razkazovanje drugačne spolne usmerjenosti lahko upravičeno moti druge ljudi. Naj živi vsak zase in spolnost obdrži v sferi svoje zasebnosti. Naj z njo ne obremenjuje drugih in naj jo ne razkazuje po nepotrebnem«. Tistega, kar Drnovšek ne vidi, je specifičnost spolne usmerjenosti – takšne ali drugačne. V njej je namreč zapisana tako pravica do zasebnosti kot tudi pravica do tega, da o svoji spolni usmerjenosti spregovoriš, da jo živiš in nenazadnje pokažeš drugim – pa naj gre za držanje za roke, poljub ali kaj podobnega. Homofobična družba pa seveda tukaj postavlja svojo homofobično mejo: nič ni narobe, če se za roke držita fant in punca, če pa to storita dve ženski ali dva moška, pa gre na noge cel blok!

Pri Jani res nimajo sreče pri izbiri svojih »svetovalcev«. Najprej se je izkazalo, da bivša redovnica Vida Žabot svoje odgovore prepisuje iz neke italijanske revije, sam predsednik pa kvasi neumnosti, ki niso povsem nedolžne, saj določenim državljanom in državljankam odrekajo svobodo. Prav tisto svobodo (in pravičnost in mir), za katero se baje zavzema.

Tags from the story
Written By
More from Roman Kuhar

Nasilje na paradi ponosa

PODTEMA Parada ponosa Lanskoletna parada ponosa se je še pred uradno otvoritvijo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja