Na olimpijskih igrah hiša za geje in lezbijke

pridehouse

pridehouseNa zimskih olimpijskih igrah, ki se začnejo jutri, bodo športne ekipe iz vseh držav imele »svojo hišo«. Kanadski atleti se bodo srečevali v »kanadski hiši«, ruski v »ruski hiši« … za geje in lezbijke med atleti in atletinjami, za njihove družine, navijače in prijatelje pa bo v času zimskih olimpijskih iger odprta »hiša ponosa« (Pride house).

Dean Nelson, eden od organizatorjev Hiše ponosa, je poudaril, da je tovrstna hiša kot varen prostor izjemnega pomena za istospolno usmerjene atlete, trenerje in športne navdušence. Odprtje te hiše je pomemben korak naprej v zgodovini sicer precej konservativno naravnanih olimpijskih iger, ki so svojo filozofijo pogosto gradile na predstavah o močnih moških in feminilnih ženskah. Takšno okolje, pravi Kevin Wamsley, profesor na Univerzi Western Ontario, homoseksualcem ni bilo preveč naklonjeno.

Hišo ponosa bo med drugim obiskal tudi kanadski olimpijski prvak v plavanju iz leta 1992 Mark Tewksbury (na sliki), ki je leta 1998 naredil coming out in po besedah organizatorja odigral pomembno vlogo pri tem, da bodo na letošnjih olimpijskih igrah odprli Hišo ponosa.

Written By
More from Uredništvo

Srečno 2013!

Drage Narobovke in dragi Narobovci, ker se naša zadnja lanskoletne novoletna želja...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja