Na Otoku še korak bliže mavrični poroki

house-of-commons

house-of-commonsV Veliki Britaniji so poslanke in poslanci predvčerajšnjim podprli predlog zakona, ki omogoča sklenitev zakonske zveze tudi istospolnim parom. Kar 400 jih je glasovalo za, 175 pa proti, od tega 136 poslancev in poslank konservativne stranke, katere predsednik in britanski premier David Cameron je predlog podprl. (So vsaj glasovali po svoji vesti.)  

Pred glasovanjem je Cameron dejal, da je to pomemben dan, kar je utemeljil z besedami: »Močno verjamem v zakonsko zvezo. Ljudem pomaga, da se zavežejo drug drugemu, in menim, da je prav, da omogočimo zakonsko zvezo se istospolno usmerjenim osebam.« Dodal je, da je glasovanje povezano z enakopravnostjo in tudi z grajenjem močnejše družbe. »Vem, da imata obe strani močne poglede, in to sprejemam. Kljub temu menim, da je to pomemben korak naprej za našo državo,« je še dodal.

Kot smo že poročali za Narobe blog predlog zakona predvideva sklenitev civilne in cerkvene zakonske zveze za istospolne pare, slednje le, če se verska institucija v Angliji in Walesu s tem strinja. Na ta način predlog zakona varuje versko svobodo. Istospolnim parom, ki so že sklenili civilno partnerstvo, omogoča njegovo preoblikovanje v zakonsko zvezo. Predlog bodo zdaj obravnavali še v parlamentarnem odboru.

Pri vsem tem debatiranju in glasovanju pa so konservativni poslanci in poslanke odprli še eno zanimivo vprašanje: Bodo politiki in političarke omogočili sklenitev civilnega partnerstva tudi za raznospolne pare? Če bo namreč omenjeni predlog zakona sprejet, bodo istospolni pari lahko sklenili zakonsko zvezo ali civilno partnerstvo po posebnem zakonu, ki velja samo za istospolne pare, ne pa tudi za raznospolne.

Britanski premier je ob tem dejal, da bo pozorno prisluhnil tej ideji in hitro dodal, da je oseba, ki podpira zakonsko zvezo, jo želi promovirati, braniti in spodbujati. Po njegovem bi morali promovirati zakonsko zvezo in ne iskati načinov, da jo oslabijo. Za zdaj idejo o civilnem partnerstvu za raznospolne osebe podpirajo le liberalni demokrati.   

Ob vsem tem nas zdaj zanima, ali bo Velika Britanija prva država na svetu, kjer imajo istospolni pari več zakonskih možnosti kot raznospolni? Vsaj, kar se tiče urejanja partnerskega življenja.

Eva Gračanin

Vir:
PinkNews.co.uk >>>
PinkNews.co.uk >>>

Written By
More from Uredništvo

Legebitrin pomladni izobraževalni mladinski tabor

Kot vsako leto prostovoljke in prostovoljci Legebitre organiziramo tradicionalno legendaren mladinski izobraževalni...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja