Obama spet javno za lgbt-pravice

Obama 2013

Obama 2013V svojem drugem inavguracijskem govoru včeraj je ameriški predsednik Barack Obama med drugim dejal, da naše potovanje ne bo končano, dokler ne zagotovimo enakopravnosti za istospolno usmerjene osebe. Pri tem se je skliceval na pomembnost upora v Stonewallu, ki je prispeval k doseganju te enakopravnosti.

V govoru se je skliceval tudi na žensko gibanje in gibanje za volilno pravico, ki jima je leta 1969 sledil stonewallski upor – pomemben mejnik lgbt-gibanja. Pri tem je dejal, da je naloga naše generacije, da zagotovimo enakopravnost za vse.  

“Naše potovanje ne bo končano, dokler naši bratje in sestre, ki so istospolno usmerjeni, ne bodo enaki pred zakonom – če smo namreč vsi ustvarjeni kot enakopravni, potem mora zagotovo biti tudi ljubezen, s katero se predamo drugim, enaka. Naše potovanje ne bo končano, dokler bo treba samo enemu državljanu, državljanki čakati ure in ure za uveljavljanje volilne pravice,” je dodal.

“Mi, ljudje, danes slovesno izjavljamo, da je najbolj očitna od resnic – da smo vsi ustvarjeni enakopravni – še vedno naša zvezda vodnica, zvezda, ki je vodila naše prednice in prednike v Seneca Fallsu1, Selmi2 in Stonewallu, tako kot je vodila vse tiste opevane in neopevane moške in ženske, ki so pustili svoje stopinje na tem veličastnem prostoru3, da bi slišali pridigarja4, ki je  dejal, da ne moremo hoditi sami, da bi slišali Kralja5 reči, da je posameznikova in posamezničina svoboda neločljivo povezana s svobodo vsake duše na Zemlji.”

“Zdaj je naloga naše generacije, da nadaljujemo s tistim, kar so ti pionirji in pionirke začeli. Naše potovanje namreč ne bo končano, dokler naše žene, naše matere in hčere ne bodo zaslužile za delo toliko, kolikor so vanj vložile truda.”

Na inavguraciji je svoj blagoslov dal pastor episkopalne župnije iz Washingtona, ki je podpornik lgbt-pravic, zapela je Beyonce, nastopil pa je tudi Richard Blanco, ki je prvi gejevski pesnik, ki je recitiral poezijo na inavguraciji ameriškega predsednika.  

Eva Gračanin

Inavguracijski govor ameriškega predsednika >>>

________________________________________________________

1Konvencija v Seneca Fallsu v zvezni ameriški državi New York je prva konvencija, ki so jo organizirala ženske na Zahodu, in sicer med 19. in 20. julijem 1848.   
2Selma je skupno poimenovanje za  tri protestniške pohode  iz mesta Selma v ameriški zvezni državi Alabama  do glavnega mesta te države Montgomery. Pohodi predstavljajo politični vrh ameriškega gibanja za državljanske pravice.
3 Besedna zveza ta veličastni prostor se nanaša na prostor v Washingtonu, kjer je 28. avgusta 1963 potekal pohod na Washington (March on Washington for Jobs and Freedom  ali The Great March on Washington) in na katerem je Martin Luther King prisotne nagovoril z govorom »I have a dream«.
4 Beseda pridigar se nanaša na Martina Luthra Kinga mlajšega , ki je bil pridigar, aktivist in vodja afro-ameriškega gibanja za državljanske pravice.
5 Beseda Kralj se nanaša na priimek Martina Luthra Kinga (angl. king = kralj).
Written By
More from Uredništvo

Lose Control And Catch The Sun

Klub Monokel, Klub Tiffany sobota, 26. april 2014, ob 23ih Zima je...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja