Proktolog žaljiv do svojega pacienta

homofobija v zdravstvu

 

Na homofobna tla nas je spet pribil odgovor Odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije na pritožbo zoper zdravnika proktologa, ki je bil do svojega pacienta žaljiv.

Kot piše Jure Mesarič na svojem blogu Drugi dom je oktobra lani njegov prijatelj opravil proktološki pregled v zasebnem medicinskem centru v Ljubljani. V pogovoru, ki ga je vodil znani specialist proktolog, je mrgolelo homofobnih predsodkov. Zdravnik je svojega pacienta med drugim vprašal: »Ali ste normalni, kot večina nas, ali pa ste malo… saj veste, čudni?« Ko je pritožnik povedal, da ima spolne odnose z moškimi, je zdravnik to komentiral: »Ja, vi se pa greste rusko ruleto! Slišal sem, da je v modi, da se v vašem svetu igrate tudi z ljudmi, ki so HIV+.« In nadaljeval s predsodki polnim izpraševanjem: »Ste bili zatirani v otroštvu? Slišal sem namreč, da je bil aktivist X zelo zatiran s strani matere in je od nje pobegnil. Zaradi tega je postal … saj veste …«

Omenjeni odbor pri Zdravniški zbornici Slovenije kljub temu meni, da je zdravnik ravnal korektno in v pacientovem najboljšem interesu, saj je pacientu omogočil potrebni operativni poseg v najkrajšem možnem času. Pri tem pa so člani in članice odbora pozabili zapisati, da poseg ni bil izveden, saj pritožnik po ponižujočem pregledu posega kljub nujnosti ni več želel opraviti v omenjenem centru.

Edina napaka zdravnika, ki jo članice in člani odbora priznavajo, je morda (samo morda – op. a.) nespretno vodenje pogovora.

Kaže, da odbor pri Zdravniški zbornici Slovenije pri oblikovanju odgovora ni upošteval 3. člen Zakona o pacientovih pravicah, ki med drugim določa, da se pri uresničevanju pravic pacientk in pacientov po tem zakonu se upoštevajo zlasti naslednja načela:

  • spoštovanje vsakogar kot človeka in spoštovanje njegovih moralnih, kulturnih, verskih, filozofskih in drugih osebnih prepričanj,
  • spoštovanje osebnosti in dostojanstva tako, da nihče ni socialno zaznamovan zaradi svojega zdravstvenega stanja in vzrokov, posledic ter okoliščin tega stanja ali zdravstvene oskrbe, ki jo je bil zaradi tega deležen.

Tudi 7. člen istega zakona je bil najbrž spregledan. Ta določa, da ima pacientka ali pacient pravico do enake obravnave pri zdravstveni oskrbi ne glede na različne osebne okoliščine, med katerimi je eksplicitno omenjena spolna usmerjenost.

Tu pa je še 3. člena Zakona o uresničevanju načela enakega obravnavanja, ki prav tako prepoveduje tovrstne diskriminatorne prakse.

Zdravstvo je očitno še ena trdnjava, kjer mrgoli homofobnih predsodkov.

 

Vir:
Written By
More from Eva Gračanin

Amnesty International Slovenije za enakost pri zakonskih zvezah

Amnesty International Slovenije je danes objavil izjavo za javnost, v kateri pozdravlja...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja