“Nerodne” homofobične izjave

markovic

markovicPredsednik Hrvaške nogometne reprezentance Vlatko Marković se je opravičil za svoje homofobične izjave, ki jih je pred dnevni podal v intervjuju za Večernji list. V intervjuju je namreč zatrdil, da homoseksualcu nikoli ne bi dovoli, da bi igral v nacionalni nogometni ekipi. Na vprašanje, če pozna kakšnega nogometaša, ki je gej, je dejal: »Ne. K sreči nogomet igrajo zdravi ljudje.«

Na izjave sta se odzvali hrvaški glbt-organizaciji Kontra in Iskorak in zagrozili celo s tožbo proti Markoviću, ki naj bi jo naslovili na Evropsko nogometno zvezo. Marković se je na proteste odzval in na spletni strani objavil svoje opravičilo. V njem je zapisal, da je bila njegova izjava »nerodna« in da z njo ni želel nikogar prizadeti. »Nič nimam proti nobeni manjšini, tudi proti tistim z istospolno usmerjenostjo ne. Opravičujem se tistim, ki sem jih prizadel,« je še zapisal.

Kako iskreno je njegovo opravičilo, je seveda vprašanje. Človeku se ne zgodi kar tako – iz nerodnosti – da izreče stvari, ki jih je izrekel. Morda pa je opravičilo le strah pred kaznijo, ki je leta 2007 doletela Ota Barića, nekdanjega trenerja hrvaške nogometne reprezentance. Ta je moral namreč zaradi svojih homofobičnih izjav (»V moji ekipi ni prostora za homoseksualce. Homoseksualnost ni dobra.«) plačati kazen, ki mu jo je naložila UEFA.

Written By
More from Uredništvo

Goran Vojnović v Cafeju Open

Cafe Open @ odprta.knjiga, četrtek, 15. oktober ob 19. uri Literarni večer...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja