Razglasimo 22. julij za Evropski dan žrtev zločinov iz sovraštva

22. julij 600

 

 

Gibanje Ne sovraži (No Hate Speech Movement) poziva članice in člane Parlamentarne skupščine Sveta Evrope in Evropskega parlamenta, da 22. julij razglasijo za Evropski dan žrtev zločinov iz sovraštva. Na ta dan je pred skoraj 3 leti v vladni četrti Osla eksplodirala bomba, nekaj ur kasneje pa je z ekstremno desničarsko ideologijo in rasističnim sovraštvom spodbujena oseba streljala na udeleženke in udeležence tabora na otoku Utøya, ki ga je organiziral podmladek norveške delavske stranke. Storilec je priznal, da so zanj vse žrtve izdajalke in izdajalci, saj so podpirale priseljevanje in multikulturnost. V napadih je umrlo 77 oseb, vsaj 320 jih je bilo ranjenih.

V pozivu članicam in članom obeh parlamentov so pri gibanju zapisali, da so bili napadi 22. julija napadi na kulturo človekovih pravic, na katerih temelji Evropa. Svoj poziv so utemeljili z ugotovitvami iz poročila Agencije za temeljne pravice (Fundamental Rights Agency – FRA), ki kaže, da so manjšinske skupine še vedno najbolj ranljive tarče zločinov, ki jih motivirajo sovraštvo in predsodki. Med temi skupinami so najpogostejše tarče romska, LGBT in priseljenska skupnost. Raziskava med žrtvami zločinov iz sovraštva kaže, da veliko tovrstnih zločinov žrtve ne prijavijo, saj menijo, da se policija ne more odzvati, jih je strah storilk in storilcev ali pa se jim zdi, da so ti zločini odraz norm, ki vladajo v skupnosti.

Pri gibanju opozarjajo, da sovražni govor oblikuje kontekst za zločine iz sovraštva, saj razčloveči svoje tarče ter utemeljuje fizično zlorabo, nasilje in odvratne zločine, kot sta genocid in etnično čiščenje. Države zato opominjajo, da so po 14. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah dolžne raziskati in razkrinkati motive za zločine iz sovraštva, saj ti vplivajo celotno družbo.

Pri tem izpostavljajo, da žrtve zločinov iz sovraštva niso samo statistični podatki, ampak ljudje, katerih dostojanstvo in človekove pravice so bile kršene. Evropski dan žrtev zločinov iz sovraštva bo zato posvečen javni komemoraciji žrtev kot izrazu pravičnosti in solidarnosti ter povečevanju ozaveščenosti in izobraževanju različnih javnosti.

Podporo Evropskemu dnevu žrtev zločinov iz sovraštva lahko izrazite s podpisom peticije na spletni strani gibanja: http://blog.nohatespeechmovement.org/petition/

Gibanje Ne sovražni je oblikoval in ga koordinira Svet Evrope. Članice in člani so raznolike organizacije ter posameznice in posameznike iz držav članic Sveta Evrope, ki se neposredno ali prek nacionalnih odborov zavzamejo za odpravo sovražnega govora, predvsem na spletu. Koordinator slovenskega odbora je Mladinski svet Slovenije, njegovi članici pa sta med drugim tudi dve nevladni organizacija, ki delujeta na področju človekovih pravic LGBT-oseb, in sicer Društvo Appareo in Društvo Legebitra.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Cerar: Mi bomo stali za tem in gremo naprej

V torek je v Državnem zboru RS Odbor za delo, družino, socialne...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja