Sestanka na Ministrstvu za delo in Ministrstvu za notranje zadeve

kopac

kopac

Anja Kopač Mrak

Včeraj, 24. junija 2009, so se na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve prvič sestali državna sekretarka Anja Kopač Mrak in predstavniki lgbt-nevladnih organizacij Legebitra, DIH in Rozalija.

Ministrstvo želi tesneje sodelovati z nevladnimi organizacijami pri pripravah sprememb Zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, k čemer jih zavezuje tudi koalicijska pogodba. V njej so se vladne stranke zavezale, da bodo izboljšale obstoječo zakonodajo.

Državno sekretarko so zanimali predlogi nevladnih organizacij za spremembo zakonodaje, pri kateri naj bi, po njenih besedah, upoštevali enakost vseh državljanov pred zakonom. Spremembe, ki naj bi se dotikale tudi pravic otrok, ki živijo v istospolnih družinah, želijo doseči v dialogu s predstavniki nevladnih organizacij, zaenkrat pa ostaja nejasno, ali bodo te spremembe vključene v nov družinski zakonik ali pa bodo pripravili poseben zakon.

»Država s svojimi zakonskimi rešitvami ne sme ustvarjati klime za družbeno diskriminacijo istospolnih partnerskih skupnosti in ne sme marginalizirati otrok, ki že živijo v takšnih skupnostih,« je dejala Kopačeva, ki je napovedala, da bodo septembra intenzivneje začeli iskati ustrezne rešitve.

Simon Maljevac iz Legebitre je bo tem izpostavil diskriminatornost obstoječega zakona o registraciji in težave, ki jih zakon ustvarja, poleg tega pa je opozoril tudi na visoko stopnjo homofobije v Sloveniji. »Zdi se mi, da smo vzpostavili konstruktiven dialog, pozdravljamo pa tudi pobudo za redna srečanja,« je še povedal Maljevac.

kresal_-_nasilje

Simon Maljevac (Legebitra), Petra Salaj (Parada ponosa), Neža Kogovšek (Mirovni inštitut) in Mitja Blažič (DIH) ob srečanju z ministrico Kresal

Včerajšnje srečanje je bilo že drugo srečanje nevladnih organizacij s predstavniki ministrstev. 17. junija so se z ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal sestali predstavniki Legebitre, Diha in Mirovnega inštituta. Razpravljali so o problematiki homofobičnih napadov, ki se intenzivirajo predvsem v času Parade ponosa.

Katarina Kresal je dejala, da notranje ministrstvo in policija ne bosta tolerirala nasilja nad istospolno usmerjenimi in da bodo na letošnji Paradi ponosa poskrbeli za miren potek parade. Na srečanju so se med drugim pogovarjali tudi o uvedbi sistema, ki bi poenostavil prijave nasilja nad istospolno usmerjenimi, in o vodenje statistike homofobičnih napadov.

Mitja Blažič (DIH) je ob tem poudaril, da je homofobično nasilje pogosto obravnavano kot marginalno. »Sporočilo notranjega ministrstva je tokrat drugačno in jasno: ničelna toleranca do katerega koli nasilja. To je obrat, ki smo si ga želeli, obrat v družbo, v kateri želimo živeti,« je še dejal.

Katarina Kresal je hkrati ponovno poudarila, da se bo zavzela za pravno izenačitev raznospolnih in istospolnih partnerskih zvez, kar je napovedala že maja na okrogli mizi v Cafe Open. »Samo z zagotavljanjem varnosti tega problema ne bomo odpravili, pomembno je, da se družba sprijazni s tem, da imajo istospolno usmerjeni enake pravice,« je dejala.

O tem vprašanjih bodo govorili tudi jutrišnji javni tribuni »Zrips strategije in možnosti«, ki je organizirana v okviru letošnjega paradnega tedna.

Written By
More from Uredništvo

Izšla je nova, trinajsta številka revije Narobe

V njej si med drugim lahko preberete intervju z ameriško sociologinjo Judith...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja