SMC ne bo podprla sklica seje DZ o prekinitvi zbiranja podpisov za referenduma

referendum

Poslanke in poslanci Stranke modernega centra (SMC) ne bodo podprli sklica izredne seje Državnega zbora, na kateri bi lahko glasovali o prekinitvi zbiranja podpisov za sklic referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Večina poslank in poslancev lahko namreč po zadnji spremembi ustave v delu, ki govori o referendumski ureditvi, odloči, da referendum ni v skladu z ustavo, saj bi se na njem odločalo o človekovih pravicah. Kot smo na Narobe blogu poročali včeraj, bo podpise v ponedeljek začela zbirati koalicija Za otroke gre!.

Iz poslanske skupine SMC so ob tem sporočili, da ne bodo omejevali demokratičnih vzvodov, ki jih ima družba, in ne bodo ovirali zbiranja podpisov za razpis referenduma. Menijo namreč, da je volja ljudstva je močnejša od parlamentarne večine. Zapisali so še, da so v poslanski skupini SMC že odločilno podprli in jasno argumentirali, da se zavzemajo za enakost pred zakonom za vse pare. Pri tem poudarjajo, da ostajajo neomajni v svojih stališčih in hkrati spoštujemo mnenja nasprotnikov. In: »Eno temeljnih načel delovanja stranke SMC je spoštovanje pravne države, zato v PS SMC nikakor ne želimo ovirati ustavnih in zakonskih možnosti, ki jih državljani imajo.«

Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da je referendum »edini institut, ki velja več kot parlamentarna večina. Ljudstvo ima možnost vzeti odločitev v svoje roke, v kolikor se ne strinja z našimi odločitvami«.

V Združeni levici (ZL) pa vztrajajo, da referendum lahko preprečijo in da ga tudi bodo. Poslanec ZL, Matej T. Vatovec, je za STA povedal, da sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi odločali o dopustnosti referenduma, ni ogrožen. Pri ZL so zapisali, da je največji absurd stališča SMC v tem, »da je podobno stališče v ponedeljek zavzel tudi predsednik Državnega zbora, Milan Brglez, ki je sicer tudi podpredsednik stranke SMC, ko je dejal, da bi bilo zaradi pravne varnosti tistih, ki zbirajo podpise, primerneje, da bi bilo glasovanje o nedopustnosti referenduma čim prej«. Dodali so še: »SMC je očitno pokazala svojo nenačelnost s tem, ko se je postavila korak nazaj, s tem pa izničila vsa hvalisanja okoli podpore zakonu.«

Iz Socialnih demokratov (SD) so za STA sporočili, da je temeljni postulat varstvo človekovih pravic in da je to njihovo vodilo pri postopkih o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Da referenduma ne bi smelo biti, meni tudi predsednik Demokratične stranke upokojencev (DeSUS) Karel Erjavec. Vodja poslanske skupine Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) Jani Möderndorfer pa ocenjuje, da je izjava poslanske skupine SMC »nekoliko prenagljena, saj da dopušča možnost, da lahko največja poslanska skupina po tehtnem razmisleku svoje stališče še spremeni«. Dodal je, da v nasprotnem primeru njihova podpora noveli ni imela smisla.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Začela se je kampanja “Čas je ZA”

Kampanja “Čas je ZA” je danes tudi uradno začela s svojimi aktivnostmi,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja