Sovraštvo ni naključje – ukrepajmo zdaj!

nazi

naziKampanja Za vse družine! je v današnji izjavi za javnost obsodila sredin neonacistični napad na skupino študentk in študentov Filozofske fakultete. Objavljamo celotno besedilo:

Nevladne organizacije, civilno-družbene pobude in podmladki političnih strank združeni v kampanji »Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.« najostreje obsojamo sredin neonacistični napad na skupino študentk in študentov pred Filozofsko fakulteto. Trije mladi neonacisti so se študentk in študentov lotili s solzilcem in pestmi samo zato, ker so v avli fakultete predstavljali novo številko časopisa anarhističnega gibanja Avtonomija.

Gre za nov primer organiziranega napada iz sovražnosti, saj so bili napadeni žrtve nasilja izključno zaradi svojega političnega prepričanja. Napad se je zgodil skoraj natanko leto dni potem, ko je organizirana skupina dvanajstih neonacistov 8. aprila lani na Filozofski fakulteti zastraševala udeleženke in udeležence okrogle mize Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji. Spomnimo, da je bila prav pred kratkim pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani manifestacija okrog sto mladih pripadnikov ekstremnih desničarskih gibanj, ki so javno protestirali proti obsodbi treh napadalcev na Cafe Open. Neonacisti pa so marca napadli tudi podpornice in podpornike delavcev kočevske Prenove, ki so prišli po pomoč na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Pri kampanji Za vse družine! opozarjamo, da smo v Sloveniji priča porastu organiziranih oblik neofašizma in neonacizma. Pod krinko domoljublja, sloganov, kot so, »mladi proti represiji«, krize vrednot in svobodnega izražanja »mnenj« ekstremne desničarske skupine pri nas vse pogosteje s pestmi, baklami, palicami, kamni in solzilcem javno spodbujajo in razpihujejo narodnostno, rasno, versko in drugo sovraštvo, razdor in nestrpnost. Nacionalizem, ksenofobija, homofobija, romofobija, antiislamizem in druge oblike sovražnosti, za katere ne dvomimo, da se napajajo tudi iz sovražnega govora v Državnem zboru,  postajajo zadnja leta pri nas normalen del našega vsakdana.  Njihove akcije vse pogosteje izzvenijo brez refleksije aktivnih državljank in državljanov, brez opozorila, brez distanciranja, brez javne obsodbe. Brez usmeritve v na temeljne civilizacijske vrednote: človekove pravice in svoboščine, sožitje, solidarnost. Takšna pasivnost ekstremno desna gibanja legitimira in jim vliva pogum za nove, vse bolj manifestne oblike sovražnosti.

Zato pri kampanji Za vse družine! pozivamo vse, ki nasprotujejo idejam neofašizma in neonacizma, političarke in politike, mnenjske voditeljice in voditelje, nevladnike in nevladnice, akademike in akademičarke, novinarke in novinarje, umetnice in umetnike, znanstvenice in znanstvenike, vse aktivne državljanke in državljane, da dvignejo svoj glas v obsodbi gibanj in akcij, ki temeljijo na sovraštvu do drugih in drugačnih in državo spet usmerijo v spoštovanje raznolikosti, človekovih pravic in temeljnih svoboščin za vse.

Kampanja Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.

Nevladne organizacije in civilno-družbene iniciative:

DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti
Društvo informacijski center LEGEBITRA
Društvo Parada ponosa
HeteroHomo naveza

Mirovni inštitut
Rozalija
Škuc LL

Zavod za kulturo raznolikosti Open

Podmladki političnih strank:

Mladi forum socialnih demokratov
Mladi liberalni demokrati
Zares aktivni

Written By
More from Uredništvo

Kaznovani zaradi homo poljubov

15. avgusta bo v nekaterih večjih ameriških mestih potekala protestna glbt-akcija množičnega...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja