Split pride 2012

split_pride_2012

nk” href=”http://www.split-pride.net/”>split_pride_2012

Jutri, 9. junija 2012 bo v Splitu druga parada ponosa s sloganom “Enaki pred zakonom!” (Jednaki pred zakonom!). V obrazložitvi slogana so organizatorji zapisali, da se zaščita družinskega življenja istospolnih parov od lanske parade ponosa ni izboljšala in da pred sedmimi leti sprejet zakon o istospolnih partnerstvih (Zakon o istospolnim zajednicama) tovrstnim parom praktično ne omogoča uveljavljanja nikakršnih pravic.

Kljub temu, da sta županov namestnik Jure Šundov in županova namestnica Anđelka Visković na pobudo treh državljanskih združenj spremenila že odobren načrt povorke, se bo ta po besedah organizatorjev odvila kot je bilo prvotno načrtovano: iz Đardina po ulici Kralja Tomislava, Marmontovi ulici in nato po Rivi do zgradbe “Banke” (osrednji del, ki je predviden za izvedbo podobnih manifestacij), kjer se bo odvil dvourni program.

Split pride je podprl hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki se parade sicer ne bo udeležil. Prišli pa bodo: hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić, zagovornica enakopravnosti spolov Višnja Ljubičić, poslanka Evropskega parlamenta, Marije Cornelissen in mnogi drugi. Na odru bo spregovorila tudi predsednica Društva Parada ponosa Nina Hudej.

Zaradi lanskih homofobnih izgredov je policija dodatno pripravljena na varovanje vseh sodelujočih na paradi. Kot je za hrvaški Dnevnik povedal Paško Ugrin s splitsko-dalmatinske policijske uprave je policija pripravljena zagotoviti polno varovanje vsem sodelujočim na paradi, pred, med in po njej. Policija bo zagotovila varovanje tudi za vse prebivalce in prebivalke mesta ter obiskovalke in obiskovalce.

Ugrin je Splitčane pozval  k sodelovanju in dodal, da je po dogovoru z organizatorjem policija privolila v potek parade s koncem na splitski rivi, kjer so lani izbruhnili homofobni izgredi s strani nasprotnikov in nasprotnic parade ponosa.

Če se želite udeležiti parade v Splitu, svojo prisotnost sporočite organizatorjem na: kontakt@split-pride.net.

Split pride 2012 organizirajo:

–  Lezbijska grupa Kontra (lezbična skupina Kontra)

–  Domine – Udruga za razvoj civilnog društva i promicanje ženskih prava (Društvo za razvoj civilne družbe in spodbujanje pravic žensk)

–  Iskorak – Center za prava seksualnih i rodnih manjina  (Center za pravice seksualnih in spolnih manjšin)

Written By
More from Uredništvo

Kavarniški večer vol. 9

Četrtek, 14. 11. 2013 ob 20. uri v Klubu Tiffany. S hladnejšimi...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja