Na Danskem od nekdaj pred časom

KjeldHolm

KjeldHolmPotem ko so zavrnili predlog opozicije, da bi pravice istospolnih parov urejali z ločenim sistemom in ločeno terminologijo, je danski parlament včeraj z 85 glasovi za, 24 proti in 2 vzdržanima sprejel zakon, ki homoseksualnim in heteroseksualnim parom omogoča enake pravice.

Po poročanju medijev je danski minister za enakost, cerkvene zadeve in nordijsko sodelovanje Manu Sareen sprejem zakona pospremil z navdušenjem: »Gre za liberalizem, gre za raznolikost, gre za enakopravnost, gre za strpnost in to je tako lepo! Gre za enakost istospolnih parov s heteroseksualnimi pari. Ogromen korak naprej.«

Novi zakon, ki bo stopil v veljavo 15. junija, bo tudi Evangeličanski luteranski cerkvi na Danskem – za njene pripadnike se izreka 80 % državljank in državljanov – omogočil poročanje gejevskih in lezbičnih parov. Novo obredje je skupaj spisalo 10 od 11 škofov v duhu »dobrega sodelovanja«, je povedal škof Kjeld Holm. Istospolni pari se bodo lahko poročili v cerkvi, ki si jo bodo izbrali sami, vendar imajo duhovniki pravico do ugovora vesti. Kljub temu pa morajo parom pomagati dobiti duhovnika, ki tovrstnih zadržkov nima.

Med parlamentarnimi strankami je zakonu nasprotovala le populistična Danska ljudska stranka, ki po poročanju STA poudarja, da je poroka lahko le zveza med moškim in žensko in da cerkve ne bi smeli siliti v drugačne poroke.

Zunajparlamentarni krščanski demokrati so že napovedali tožbo, češ da tovrsten zakon prinaša kršenje verskih pravic, vendar poznavalci trdijo, da nimajo pred sodiščem nikakršnih možnosti, saj imajo duhovniki pravico do ugovora vesti.

Na Danskem so homoseksualnost legalizirali leta 1933, leta 1977 so izenačili sporazumno starost za spolne odnose za heteroseksualce in homoseksualce (15 let), leta 1989 so prvi na svetu legalizirali istospolna partnerstva, od leta 1999 lahko istospolni partnerji posvojijo otroka partnerja, od leta 2006 je oploditev z biomedicinsko pomočjo omogočena tudi lezbijkam, od leta 2010 pa lahko istospolni pari skupaj posvojijo otroka.

Mitja Blažič

Na fotografiji škof Kjeld Holm.

PinkNews >>>

BBC >>>

Delo >>>

Written By
More from Uredništvo

Diskriminacija v športu – okrogla miza

Spolint inštitut, Društvo DIH ter Out in Slovenia vabijo na okroglo mizo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja