Sporna podpora podjetij “Festivalu družin”

Roma7

Roma7Nova civilno-družbena iniciativa nevladnih organizacij, ki delujejo na področju psihosocialne pomoči žrtvam nasilja, varstva človekovih pravic, vprašanja žensk, manjšin ter boja proti diskriminaciji je na včerajšnji novinarsko konferenci problematizirala delovanje številnih uglednih slovenskih podjetij, ki so podprle “Festival družin”, ki ga organizira Zavod Iskreni.net.

Pri iniciativi so namreč prepričani, da podjetja niso bila celostno obveščena o nekaterih stališčih omenjenega zavoda v zvezi s svobodnim odločanjem o rojstvu otrok in spolno usmerjenostjo. Dodali so, da Zavod Iskreni.net na svoji spletni strani na več mestih abortus enači z umorom, ženske pa z morilkami, ki si zaslužijo kazen. Omenjena organizacija zastopa zelo sporna stališča tudi do homoseksualnosti, jo patologizira in promovira “reparativno terapijo”, kot uspešno metodo zdravljenja, čeprav so številna mednarodna in domača strokovna združenja tovrstno ekperimentiranje z ljudmi odločno zavrnila.

Koordinator pobude Boštjan Kovačec iz Voluntariata – SCI Slovenije je na novinarski konferenci izpostavil še nedopustno reprezentacijo kontracepcije na omenjeni spletni strani, kjer je prikazana kot neučinkovita, uporaba kondoma pa naj ne bi preprečevala prenosa okužbe z virusom HIV. Navedel je več primerov sovražnega govora tudi med uporabniki in uporabnicami  forumov in njegovo  toleriranje  s strani upravljavca spletne strani, kar predstavlja širjenje in omogočanje sovražnega govora. Izrečena stališča je postavil v okvir priporočil Svetovne zdravstvene organizacije (glej priponko).

Dr. Tatjana Greif iz ŠKUC LL je kot nesprejemljivo označila sodelovanje sponzorjev z Zavodom Iskreni.net in ga postavila v kontekst slovenske pravne ureditve. Omenila je ustavno zagotovljeno pravico do svobodnega odločanja do rojevanja otrok, demoniziranje abortusa pa posledično kot spodbujanje sovraštva, ki vsebuje znake kaznivega dejanja, za katerega je zagrožena zaporna kazen do dveh let zapora.

Boštjan Kovačec je predstavil akcijo opozarjanja sponzorjev na družbeno odgovornost. Po telefonskem obveščanju so na organizacije, ki niso prekinile sodelovanja z Zavodom Iskreni.net, naslovili pismo, v katerem med drugim opozarjajo: “S sodelovanjem vaše cenjene blagovne znamke z organizacijo Iskreni.net, ki v slovenskem prostoru spodbuja in razširja nestrpnost in sovražnost do žensk in manjšin, tudi sami posredno legitimizirate nestrpnost in sovražni govor.”

Odziv podjetij je razdelil v več skupin: tista, ki so se takoj odzvala, prekinila sodelovanje in se prizadetim opravičila;  tista, ki so se odločila, da sodelovanje letos dokončajo, v prihodnje pa ne bodo več sodelovala; in tista, ki sodelujejo s svojo blagovno znamko z Iskreni.net zato,  ker odkrito podpirajo njihova  stališča. Posebej je problematiziral sodelovanje Petrola s svojim sloganom: Energija za življenje. To je opisal kot instrumentalizacijo ugledne blagovne znamke za legitimizacijo skrajnih stališč.

Dr. Tanja Kamin predavateljica odnosov z javnostmi in oglaševanja na Fakulteti za družbene vede je dejala: “Dvomim, da bi organizator dogodka k sodelovanju pridobil toliko podjetij, če bi podjetjem v celoti razkril svojo identiteto in vrednotni sistem, ki ga zagovarja. Odgovornost vsakega podjetja, in to najprej do sebe, je da preveri, za koga s svojim sodelovanjem zastavi svoje ime. Izbira, koga sponzorira, pa je njegova legitimna pravica. Na vseh nas pa je, da razmislimo, kakšno identiteto bomo temu podjetju zdaj prisodili in kako bomo z njim sodelovali kot njegovi obstoječi, potencialni ali bodoči potrošniki.”

Doc. dr. Vesna Leskovšek iz Fakultete za socialno delo je izpostavila, da na festivalu družin ni videti romskih družin z velikim številom otrok in drugih tipov “nepravih” družin, kar reproducira izključevalno ideologijo. Dodala je, da se vzpostavlja se nov tip nestrpneža. Če je prej prevladovala podoba obritoglavca z boksarjem in pitbullom na vrvici, se sedaj kaže nov tip nestrpneža v vlogi družinskega človeka, ki ga srečamo na Petrolovem bencinskem servisu, plačuje z Dinners plačilno kartico in kupuje plenice Racman.

Predstavnik organizacij podpisnic poziva je podjetja še enkrat pozval k prekinitvi sodelovanja z organizacijami, ki predstavljajo grožnjo javnemu zdravju.

Poziv so podpisale naslednje organizacije: Društvo Ženska svetovalnica, Društvu Ključ – Center za boj proti trgovini z ljudmi, Društvo SOS telefon za ženske in otroke-žrtve nasilja, Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja, Združenje mladih, staršev in otrok SEZAM, Ženski lobi Slovenije, Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa, Zavod Metina lista, Društvo za nenasilno komunikacijo, Zofijini ljubimci – društvo za razvoj humanistike, Zavod Open, Škuc Magnusu, Škuc LL-u in Voluntariat-SCI Slovenija.

Eva Gračanin

Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije >>>

Stališča strokovnih združenj do »reparativne terapije« >>>

Stališče Vseameriške zdravstvene organizacije (Pan American Health Organization PAHO/WHO) >>>

Uradna spletna stran “Festivala družin” s seznamom sponzorjev >>>

Video posnetek novinarske konference >>>

Written By
More from Uredništvo

Doris ima punco

»Da,« je rekel Maki. Doris ni več otrok, odselila se bo v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja