Starost ob razkritju pada

comingout

comingoutRaziskava britanske organizacije Stonewall, ki se zavzema za glbt-pravice, pričakovano kaže, da se je starost ob razkritju posameznikov in posameznic kot glbt v zadnjih desetletjih občutno znižala. Tisti, ki so danes stari med 30 in 40 let, so se v povprečju razkrili pri 21. letih, tisti, ki so stari nad 60, pa pri 37. Pri posameznikih in posameznicah v starostni skupini med 18 in 24 let je bila povprečna starost ob razkritju 17 let.

Stonewall je preko spletnih socialnih omrežij anketiral 1.500 posameznikov in posameznic, ki so že razkriti, in zanemaril vse tiste, ki sicer zase vedo, da so homo- ali biseksualni, a se še niso razkrili. Navkljub temu raziskovalci in raziskovalke trdijo, da njihova raziskava kaže na vzorec spreminjanja vedenja, ki je posledica vse večje samozavesti mladih.

Stonewall spremembe pripisuje dejstvu, da ima vse več mladih dostop do informacij o seksualnosti in veliko priložnosti, da vidijo istospolno usmerjene posameznike in posameznike v javnem življenju in v svetu zabave. Danes, pravi Stonewall, smo priča nekakšni eksploziji glbt-vzornikov in vzornic ter govoru o spolni usmerjenosti, ki mladim pomaga pri prepoznavanju njihovih občutij. Obenem pa raziskovalke in raziskovalci opozarjajo, da šole, učitelji in starši pogosto še vedno zaostajajo za tem trendom.

Kuhar in Švab sta v svoji raziskavi leta 2005 ugotovila, da je povprečna starost razkritja slovenskih gejev in lezbijk 19,5 let in da variira glede na starost – od 16,3 leta v starostni skupini med 16 in 20 let do 23,8 let v skupini nad 41 let.

Andrej Zavrl

Written By
More from Uredništvo

Mavrični dom upokojencev

Tradicionalno je prva objava v novem letu spodbudna. Letos pa je še...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja