Teater – Bostonska naveza

TEATER

Pojdiva sedet v park

David Mamet, Bostonska naveza. Mala drama. Režija Boris Cavazza, premiera 27. marca 2009.

boston_-_net

Foto: Peter Uhan

Bostonska naveza je sijajna uprizoritev Male drame. Ne prezrite gledališkega lista z dramo v sredici in z izvrstnimi eseji o položaju žensk in lezbištvu.

Naslov po-sega v prijateljstvo med samsko feministko Olive Chancellor in njeno varovanko Vereno Tarrant iz znamenitega romana Bostončanke Henryja Jamesa; prav po zgodbi Bostončank je fraza Bostonska naveza eno od evfemističnih poimenovanj za ženske pare. Ženski par, piše Tratnik v gledališkem listu, je definiran kot »primarni odnos med ženskama, ki združuje socialne, duševne, seksualne in čustvene prvine« –  ne nujno in hkrati vseh!

Drama se dogaja v meščanskem viktorijanskem salonu. Osrednji dramski osebi sta par, elegantni Anna in Claire. Drama se zaplete, ko Clairina ljubica prepozna na Anninem vratu ogrlico svoje mame – zaščitnikovo darilo, lažno obljubo o komfortu in sredstvih oziroma o svobodi. Zaključi se srečno: Claire se vrne k Anni, z vsem srcem se bosta ljubili in njuna čustva se ne bodo spremenila.

Par je brez najmanjšega občutka za solidarnost ali socialni čut, in vztrajno zmerja služkinjo Catherine. A kot zapiše Velikonja: nikar se temu ne smejte! Njun položaj je odvisen od moških, od njihovih »štipendij«, hkrati pa teh moških ne marata; morda bentita nad služkinjo zato, ker se lahko tudi sami znajdeta v revščini. Ko ob koncu drame zapustita zaprti prostor salona in odideta ven, v park, počaščeni z ljubeznijo druga druge, se odrečeta udobju …

Tags from the story
More from Zala Hriberšek

Mojca Vakselj: Mia Xara: prava pot domov ni vedno najkrajša

Verjameš, da bova večno skupaj? Mojca Vakselj, Mia Xara: prava pot domov...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja