Tudi na Portugalskem homoporoke?

socratesPortugalski parlament je danes potrdil predlog zakona, ki predvideva možnost poroke za istospolne pare. Hkrati je zavrnil možnost, da bi istospolni pari imeli pravico do posvojitve otrok.

Zakon o homoseksualni poroki je pripravila leva vlada premierja Joseja Socratesa (na sliki), ki je zavrnila glasno nasprotovanje konservativcev, ki so o tem zakonu želeli odločati na referendumu. V ta namen so zbrali tudi 90.000 podpisov pod peticijo proti temu zakonu. Vendar pa se Socratesova vlada dobro zaveda, da večina ne more odločati o človekovih pravicah manjšine, zato je pobudo za referendum zavrnila.

Zakon mora zdaj potrdili pristojni parlamentarni odbor, nato pa gre ponovno v glasovanje v parlament. Če bo zakon potrjen, bo Potrugalska, kjer je bila homoseksualnost kriminalizirana do leta 1982, šesta držav v Evropi, ki bo uvedla institucijo homoporoke (in ne, na primer, registracije ali civilnega partnerstva). Institucijo homoseksualne poroke poznajo tudi v Belgiji, Španiji, na Nizozemskem, Švedskem in Norveškem. Vse te države istospolnim parom dovoljujejo tudi posvojitve. Se jim bo čez pol leta pridružila tudi Slovenija?

Written By
More from Uredništvo

Strokovna društva podpirajo Družinski zakonik

Danes je potekala skupna tiskovna konferenca Društva socialnih delavk in delavcev Slovenije,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja